Ekmek israfını önleme kampanyası başlatıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ağustos 2020 17:27
Ekmek israfını önleme kampanyası başlatıldı

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü "Ekmek İsrafını Önleme" Kampanyasına Destek Veriyor.

      Bakanlığımızca yürütülen kampanya dâhilinde, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, ekmek israfının önlenmesi amacı ile okullarda ve toplu tüketim yerlerinde bilgilendirme toplantıları ve şehir genelinde afiş çalışmaları yapılacaktır. TV ve Radyo programları ile de desteklenecek olan kampanya ile ilimizdeki ekmek israfının düşürülmesi hedeflenmektedir.

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ‘ Ekmeğin, insanoğlunun bilinen en eski gıda maddelerinden birisi olduğunu ifade ederek,  bu kadar eski ve önemli olan ekmeğin israf edilmemesi için, toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık oluşturarak "Ekmek İsrafını Önleme" kampanyası çerçevesinde eğitim ve yayım çalışmalarına başladıklarını, toplumun tüm kesimlerinin kampanyaya destek vermeleri halinde hedeflerinin sıfır ekmek israfı olduğunu belirtti. Ekmek insanların temel besin maddelerinden ve Ülkemizde en çok israf edilen  ürünlerden biridir, diye sözlerine devam eden EMİRALİOĞLU,  Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmek ile  500  km yol, 500 okul yapılabileceğini, Ülkemizde bir günde 101milyon ekmek üretildiğini 95 milyonun tüketildiğini ama maalesef 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığını belirterek, Ülkemiz  için önemli bir ekonomik kayba neden olan ekmek israfını önlenmeye yönelik İl Müdürlüğü olarak gerekli her türlü tedbiri almaya hazır olduklarını, bu hususta Müdürlük olarak çalışmalara başladıklarını söyledi.

2012 yılı itibarıyla ülkemizde günlük 25.295 ton ekmek üretilmekte olup bu miktar 101 milyon adet 250 gr’lık standart ekmeğe denk gelmektedir. Bu miktarın 23.809 tonu (95 milyon adet standart ekmeğe denk) insan gıdası olarak tüketilmekte, 1.486 tonu (5,9 milyon adet standart ekmeğe denk) ise çöpe atılarak israf edilmektedir.

Ekmek İsrafını Önlemek İçin Evlerde Neler Yapılabilir.

- İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı

- Ekmekler dilimle tüketilmeli

- Uzun süre saklama amaçlanıyorsa poşetlenerek derin dondurucuda saklanmalı

- Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içerisinde az miktarda su kaynayan, tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak yumuşatılmak sureti ile tüketilmeli.

- Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek ve pasta yapımında kullanılmalıdır.

 

İhsan EMİRALİOĞLU

İl Müdürü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.