EKMEĞİNİ İSRAF ETME, GELECEĞİNİ TÜKETME'
Kahramanmaraş’ta da ülke genelinde olduğu gibi “Ekmeğini israf etme, geleceğini tüketme” kampanyası başlatıldı.
Türkiye’de ekmek israfını önlemeye yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen kampanya kapsamında Tarım Paydaşları Toplantısı yapıldı.
Kahramanmaraş'ta gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üretici birlikleri, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin yer aldığı Tarım Paydaşları toplantısına Kahramanmaraş Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü Halk Ekmek Fabrikasından Dr. Ali Rahmi Kaya ve Gıda Mühendisi Sebihat Dedeoğlu katıldı.
tarihinde Türkiye’de ekmek israfının önlenmesi konulu temanın işlendiği toplantıda, Kahramanmaraş olarak kurumlar adına bu yönde yapılabilecek iş ve işlemlerin neler olduğu masaya yatırılarak, kurumların görüşlerine yer verildi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kahramanmaraş Ajans Müdürlüğü’nün tertip ettiği toplantıda; TMO’ nun ekmek israfı konusunda yaptığı araştırmaya göre; ülke genelinde günde 101 milyon adet, yılda 37 milyar adet ekmek üretilmekte, üretilen ekmeğin günde 6 milyon adeti, yılda 2,1 milyar adeti israf edilmektedir.
Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün ekmek olduğu bilinmektedir. Araştırma sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını müteakiben başlayacak ve yıl boyu sürecek olan ekmek israfını önleme kampanyasının bireysel ve toplumsal duyarlılığın oluşmasına katkı sağlaması ümit ediliyor.
Toplantıda bir konuşma yapan Kahramanmaraş Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürü Ziraat Yük. Mühendisi Dr. Ali Rahmi Kaya;
“Öncelikle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin böyle önemli bir hususta yaptığı faaliyetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Poyraz ve Halk Ekmek Fabrikası olarak Endüstriyel Fırıncılar Birliği (EFB)’ ne üyeliğimizden dolayı EFB genel Başkanı Ali İlkbahar Bey’in selam ve başarı dileklerini iletmek istiyorum.
İsrafı; İslami ve insani boyutu yanında, yılda on binlerce kişinin açlıktan öldüğü göz önüne alındığında güncel olması dolayısıyla dünya gündemi açısından da değerlendirmek mümkündür. Aynı şekilde ekmeği tüketen kesim olarak olaya aile, otel, lokanta, okul ve yurtlar noktasından yaklaşılabileceği gibi ekmeği üreten kesim olarak ekmek fabrikaları ve resmi kuruluş niteliğinde olan Halk Ekmek Fabrikaları açısından yaklaşmak mümkündür. Tüketen topluma bakış açısı itibari ile belediyemiz olarak TMO’nun konuyla ilgili hazırlamış olduğu CD ve broşürlerin halka ulaştırılması noktasında (ekmek büfeleri vasıtası ile) üzerine düşen görevi yapabileceği gibi üreten kesim (Halk Ekmek Fabrikası) olarak da ekmek israfının önlenmesine yönelik devam eden ve yürürlüğe konulacak uygulamalarımız söz konusudur.
4 Ocak 2012 tarihli yeni Ekmek Tebliği sonucu, ekmek satışı yapılan her büfe, bakkal ve markette tam buğday ekmeği veya tam buğday unlu ekmek bulundurma zorunluluğu getirilmiş ve 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Bizler Kahramanmaraş Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası olarak 2011 yılından bu yana piyasanın talebine göre tam buğday unlu ekmek üretimine devam etmekteyiz.
Bilindiği üzere beyaz ekmek sadece buğdayın beyaz un elde edilen endosperm kısmından elde edilmekte, tam buğday unlu ekmekte ise tebliğ gereği %40 oranında beyaz unun yanı sıra %60 oranında tam buğday unu (endosperm, kepek ve ruşeym (buğday özü)) içermektedir. Tebliğde böyle yer almasına rağmen 2012 ortalarından itibaren Halk Ekmek Fabrikasındaki üretimlerde tam buğday oranı %60’lardan % 90’lara çıkarılmıştır. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir.’’ dedi.
Toplantı sonrasında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ve Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş ile yapılan ikili görüşmeler esnasında Kahramanmaraş Halk Ekmek Fabrikası olarak paydaşlarla yapılabilecek çalışmaların ancak halkımızla birlikte cevabını verebileceğimiz “NASIL BİR EKMEK İSTİYORUZ” sorusuyla hep beraber bulabiliriz. Halk Emek Fabrikası bünyesindeki teknik personelimizin yanı sıra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Fırıncılar Odası Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü’nden sahasında uzman doktor arkadaşlarla radyo-televizyon programı yapıp gerçek bir “ÖZE DÖNÜŞÜ” gerçekleştirebiliriz görüşüne varıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.