Edebiyatın Başkenti’nde Âşıklar ve Ozanlar geçidi
Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “I. Uluslararası Âşıklar ve Ozanlar Festivali” etkinliklerinde ödüller sahibini buldu.
Toplamda 3 gün boyunca kentin 6 ilçesinde gerçekleşen festivalde, 9 ülkeden 100’e yakın sanatçı performans sergiledi. Ödül töreninde konuşan Başkan Güngör, “Edebiyatın Başkenti sözün ustalarına ev sahipliği yaptı. Kahramanmaraş söyleyecek sözü olanların şehridir” dedi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “1. Âşıklar ve Ozanlar Festivali” ile şehirde kültür ve sanat rüzgârı esti. Birçok yazar ve şairin memleketi Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen etkinliklere, 9 farklı ülkeden 100’e yakın sanatçı katıldı. Üç gün boyunca devam eden ve Andırın, Dulkadiroğlu, Elbistan, Göksun, Pazarcık ve Onikişubat dâhil 6 ilçede gerçekleştirilen etkinlileri vatandaşlar da coşkuyla karşıladı. Geleneksel Türk müziğinin atışma, muamma, lebdeğmez, güzelleme, atışma dallarında hünerlerini sergileyen ve türküler seslendiren sanatçılara, Kahramanmaraşlı yazar ve şairlerin adını taşıyan ödüller de verildi. Üç gün boyunca sanatseverlerin yoğun ilgisiyle gerçekleşen etkinliklerin ödül töreninde de heyecan doruktaydı.
EDEBİYATIN BAŞKENTİ UNESCO’YA YÜRÜYOR
Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen ödül töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Kahramanmaraş bir kültür ve sanat şehri, aynı zamanda edebiyatın başkenti. Bu değerimizi uluslararası arenada tanıtmak için bildiğiniz gibi UNESCO’ya emin adımlarla yürüyoruz. Geçtiğimiz yıl 1.Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Haftası düzenlemiştik. Bu sene ikincisini düzenliyoruz. Bu kapsamda 1. Uluslararası Karacaoğlan Âşıklar ve Ozanlar Festivali yapıyoruz. Çünkü Karacaoğlan bu toprakların, bu şehrin, bu bölgenin yetiştirdiği çok önemli bir değer. Edebiyatın Başkenti üç gün boyunca sözün ustalarına ev sahipliği yaptı. Ben katılan aşık ve ozanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
TÜRK DÜNYASININ GÜR SESLERİNDEN TEŞEKKÜR
Düzenlenen etkinlik sanatçılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Güney Azerbaycan’dan yarışmalara katılan Türnaz Altınsoy, “Kahramanmaraş'ta olmak bizim için çok önemli ve çok değerliydi. Belediye Başkanımızın misafirperverliğini gördük. Kahramanmaraşlı soydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız” ifadelerini kullanırken, Kırgızistan’dan katılan Gülera Kasımkolova ise, “Bu etkinlikler ile geleneksel müziğimiz canlı kalıyor. Çok mutluluk duyuyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine ve Kahramanmaraş halkına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Bir teşekkür de Tebriz’den geldi. Âşık Mahmut Cihangiri yaptığı açıklamada, “Tebriz'den Kahramanmaraş'a aşıklar bayramı için geldim. Ben de Türkiye'nin Başkumandanına ve burada zahmet çekenlere hepsine minnetarım, hepsine teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
ÖDÜLLER SAHİBİNİ BULDU
Türk edebiyatının temel taşları arasında yer alan Kahramanmaraşlı yazar ve şairlerin adı verilen ödüller de festival kapsamında sahiplerini buldu. Abdurrahim Karakoç, Ahmet Çıtak, Ömer Lütfi Pişkin, Aşık Mahzuni Şerif, Hayati Vasfi Taşyürek, Aşık Yener, Karacaoğlan, Mustafa Zülkadiroğlu, Aşık Mahfuzi, Aşık Kul Hamit, Aşık Hafız Rahmi, Ozan Bulut, Necip Fazıl Kısakürek, Aşık Hüdai ve Bahaittin Karakoç’un anısına düzenlenen ödüller 5 farklı dalda verildi. Divan Atışma Dalı’nda düzenlenen yarışmalarda Selahattin Kazan birinci olurken, Cemal Divani ikinci ve Zafer Kazancı ise üçüncü sırada yer aldı. Atışma Taşlama kategorisinde ise Aşık Süphandereli birinci, Gökmen Dursunoğlu ikinci ve Gültekin Bulut ise üçüncü olarak ödül almaya hak kazandı. Lebdeğmez’de Osman Feryadi birinci, Yaşar Demir ikinci ve Binali Kılıç ise üçüncü olarak ödüllerini aldı. Muamma (askı) dalında dereceye giren sanatçılar ise sırasıyla Osman Akçay, Ahmet Yıldırım ve Ahmet Tuğran Gürer oldu. Şiir kategorisinde ise Ozan İspir birinci seçilirken, Mustafa İncedil ise ikinci sırada yer aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.