Dünya Sepsis Günü Farkındalık Eğitimi

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Eylül 2017 11:19
Dünya Sepsis Günü Farkındalık Eğitimi

Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS...

Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS, ülkemizin de önemli bir sağlık problemidir.

26 Mayıs 2017 tarihinde Cenevre’de gerçekleşen Dünya Sağlık Asamblesinde alınan karar ile Sepsis önemli hastalıklar listesine alınmış ve 13 Eylül Dünya Sepsis Günü olarak kabul edilmiştir.

Dünya Sepsis Günü ve Sağlık Bakanlığı’nın projesi kapsamında Sepsis'te farkındalığın Ülkemiz genelinde artırılması ve buna bağlı ölümlerin azaltılması amacıyla ilimizdeki bilgilendirme eğitimleri yapıldı..

Sepsis Eğitim toplantısının ilki sabah saat 10.00 da KSÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıya KSÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Alptekin Yasim ,İl Sağlık Müdür Dr.Murat Coşkun, KSÜ Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hafize Öksüz, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selma Güler, Başhekim Yardımcıları ,Şube Müdürleri, Kamu, Özel ve Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan hekim ve hemşireler katıldı.

dunya-sepsis-gunu-farkindalik-egitimi.jpg

Konu hakkında bilği vermek amacıyla Kürsüye gelen Prof. Dr. Hafize Öksüz ve Doç.Dr.Hüseyin Yıldız; Sepsis Nedir, Sepsis’in Nedeni Nedir, Bazı İnsanlarda Sepsis Gelişme Olasılığı Daha Mı Yüksektir, Dünyada Kaç Kişide Sepsis Gelişmektedir, Hastanelerde Gerçekleşen Ölümlerin Ne Kadarı Sepsistendir, Sepsis’in Belirti Ve Bulguları Nelerdir, Sepsis Hastane Mikrobu Tarafından mı Oluşturulur, Sepsis Tanısı Nasıl Konulur, Sepsis Nasıl Tedavi Edilir, Sepsis Acil Bir Hastalık Mıdır, Sepsis Gelişimini Önlemek İçin Neler Yapılabilir, Sepsisin Taburculuk Sonrası Uzun Dönemdeki Etkileri, Sepsis Halk Tarafından Yeterince Bilinmektemidir, Sepsis’in Tanı Ve Tedavi Maliyeti Yüksek Midir? konularının altını çizerek detaylı bir sunum yaptılar.

Daha sonra Dünya Sepsis Günü Farkındalık Eğitimi saat 12:30 da Necip Fazıl Şehir Hastanesi toplantı salonunda devam etti.

Tıp Hizmetler Başkanı Eyüp Pircanoğlu, Şehir Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz, Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve Hastane personellerinin de hazır bulunduğu eğitim toplantısında Kürsüye davet edilen İl Sağlık Müdürü Dr.Murat Coşkun, "Sepsis’e karşı savaşta sağlık personelinin ve halkın farkındalığı büyük önem taşımaktadır" diyerek sözlerine şöyle devam etti;

"Sağlık Bakanlığı’nın projesi kapsamında Sepsis'te farkındalığın bütün Türkiye genelinde artırılması ve buna bağlı ölümlerin azaltılması amacıyla bu eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Sepsis, dünya çapında en sık karşılaşılan hastalıklardan birisidir. Günümüzde kalın bağırsak, meme kanseri ve AIDS’e bağlı ölümlerin toplamından daha fazla hasta Sepsis nedeni ile ölmektedir. Sepsis sadece gelişmekte olan ülkeler ya da gelişmemiş ülkelerde değil, en gelişmiş ülkelerde de önemli bir sorundur. Bu sayıyı aşağı çekmek için bu hastalığın yeterince tanınması gerekir. Bizim buradaki amacımız Sepsis’i tanıtmak, tanımakla birlikte tedavisini sağlamak, hızlı bir şekilde müdahale etmektir.” dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Resul Altundaş'ın Sepsis konusunda slayt eşliğinde bilgi vermesi ve Prof. Dr. Hafize Öksüz'ün de

Sepsis'le ilğili konuya katılımıyla eğitim sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.