Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilebilir?
Dişlerdeki çürüme çok büyük oranda önlenebilen bir durum olmakta ancak buna rağmen hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sıkça rastlanan sorun olarak öne çıkmaktadır. Dişin çürümesi en kısa hali ile diş yüzeyindeki en son yer alan sert mine...
Dişlerdeki çürüme çok büyük oranda önlenebilen bir durum olmakta ancak buna rağmen hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sıkça rastlanan sorun olarak öne çıkmaktadır. Dişin çürümesi en kısa hali ile diş yüzeyindeki en son yer alan sert mine tabakasının, onun altındaki kemik dokusunun ve kimi durumlarda da kökleri örten sert dokunun hasar görmesi problemi olmaktadır.
Diş Çürüğü
Zaman geçtikçe hastaların ağzında bakteriler birikmektedir. Bu bakteriler gıdalar ile birleşerek ağız içinde asitlerin oluşmasına kadar neden olmaktadır. Ağız bakımına yeterli özenin gösterilmediği durumlarda, diş minesi zarar görerek son olarak da diş çürümesini meydana getirmektedir. Kısaca bahsedilmesi gerekir ise ağızda biriken asitler dişin yüzeyini kaplayan sert mine tabakasını yıpratır ve bunun sonucunda çürük meydana gelmektedir. Bu çürükler dişlerde deliklerin oluşmasına kadar sebebiyet vermektedir.
Diş Çürüğü Belirtileri
Dişte oluşan çürük ilerleme gösterdikçe, dişlerde şeker ile beraber sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet meydana gelmektedir. Her zaman olmasa da çoğu zaman diş çürükleri kendilerini ağrı ile de ortaya çıkarmaktadır. Tedavi yapılmaz ise ya da ertelendiği zaman, çürük sinir dokuya ulaşarak sonunda diş enfeksiyonuna neden olmaktadır. Dişte oluşan enfeksiyon yüksek şiddette ağrıya ve ateşe hatta yüzün şişmesine kadar neden olur ve bir apse meydana getirmektedir. İlerleyen aşamalarda ise müdahale edilmemiş ise diş kanal tedavisi gerektirebilir ve diş kaybı yaşanabilmektedir.
Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmeyen bir rahatsızlık olmaktadır. Tedavi edilmez ise ilerleyerek daha ciddi sorunlara neden olur. Bu yüzden çürükten ilk şüphelenmeye başlanıldığı zaman mutlaka kartal diş hastanesi ziyaret etmek gerekmektedir. Hekimin çürüğün durumuna göre dolgu ya da kanal tedavilerinden bir tanesini önermektedir. Ancak çok fazla ilerleyen diş çürükleri sadece diş çekilmesi ile tedavi edilmektedir.
Diş Çürüğü Tekrar Eder mi?
Çürük tedavi edilmesine rağmen, birkaç yıl sonra tekrar enfeksiyon oluşturabilme ihtimaline sahip olmaktadır. Bunun sebebi bakterilerin diş dolgusu altında birikmesi sorunudur. Diş çürümesi yayılmaya devam edecek ve ağrıya sebep olduğunda tekrar diş hekimine başvurma da fayda mevcut olmaktadır.
KAYNAK: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.