Dijital verileriniz tehdit altında

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Kasım 2020 17:16
Dijital verileriniz tehdit altında

Yazılım Uzmanı Kervan Burak Kazancı Sanal alemde bireyleri ve kurumları bekleyen en büyük tehlikenin dijital verilerin güvenliği olduğunu söyledi. Kazancı, son dönemde artan siber saldırılar hakkında gazetemize bilgi verdi.

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Konu hakkında gazetemizin sorularını yanıtlayan Yazılım Uzmanı Kervan Burak Kazancı, kurumların ve işletmelerin ürettiği dijital verileri çalarak büyük paralar talep eden korsanların milyonlarca dolar zarara sebep olduklarını belirtti. Kazancı şöyle konuştu:

“Sanal alemde bireyleri ve kurumları bekleyen en büyük tehlike dijital verilerin güvenliğidir. Özellikle kurumlarda her yapılan işlemin bir dijital veri karşılığı sistemlerinde tutulmaktadır ve bu işleyişin en önemli unsuru güvenlik haline gelmiştir. Özellikle günümüzde sanal korsan olarak adlandırılan kişi ve gruplar Kurumların ürettiği dijital verileri şifreleyerek, çalarak, silerek veya kullanılmaz hale getirerek kurumlardan ve kişilerden büyük paralar talep etmektedirler. Saldırganların dünya ticaretine verdikleri zararı milyonlarca dolar ile ifade etmek ancak mümkündür.”

kkk-007.jpg

FARKINDALIK ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDE

Siber saldırılara karşı bireyler ve ticari işletmelerin tehlikenin farkında olmadıklarını ifade eden Kazancı konu hakkında eğitimin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Her alanda olduğu gibi bu alanda da Eğitimin önemi çok büyüktür. Maalesef kişiler ve kurumların bu konudaki farkındalığı çok düşük seviyeyedir.”

Saldırganların neden oldukları maddi zararlara değinen Kazancı, Siber suçlarla mücadeleyi değerlendirdi. Kazancı saldırganları yakalamanın pek mümkün olmadığı görüşünde.

“Zarar gören kurum bir fabrika ise işletmenin durmasına kadar zarar verebilen durumlar oluşmaktadır tabiki bu zararlar telafi edilmesi mümkün değildir. Saldırganlar yakalamak mümkün olmuyor bu konuda Emniyet müdürlüğünün siber suçlarla karşı ekipleri var fakat yurt dışı kaynaklı saldıralar için etkin bir sonuç alınamıyor.”

Sanal alemde tamamen güvende kalabilmenin mümkün olmadığını ifade eden Kazancı, bireyler ve işletmeler için alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.

Sanal alemde %100 korunma diye bir kavram maalesef yoktur. fakat alınabilecek önlemler vardır.

İŞLETMELER İÇİN;

Etkin bir dijital veri güvenliği politikası oluşturup, uygulanması

Dijital verilerinin yedeklenmesi

Yedeklenen verilerin internet bağlantısı olmayan ortamlarda birer kopyasının saklanması

Kullanıcıların\çalışanların bu konuda eğitilmesi.

İnternet güvenliğinin sağlanması için Firewall cihazlarının kullanılması ve güncelliğinin sağlanması

Antivirüs sistemlerinin kullanılması ve güncelliğinin sağlanması

Kişisel olarak alınabilecek önlemler;

Gelen maillerin adres kontrolünün sağlanması

TC kimlik numarası doğum tarihi gibi bilgilerin, herhangi bir sosyal medyada paylaşılmaması

Bankacılık işlemleri için girilen sayfaları Google üzerinde değil direk o bankaya ait internet adresini kullanılması.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum