Denize kıyısı olmayan Kahramanmaraş’ta 55 ülkeye balık ihracatı
Kahramanmaraş’ta 41 tesiste bir yılda üretilen 6 bin 900 ton alabalık yurt içi ve yurt dışındaki sofraları lezzetlendiriyor. 10 bin ton kapasite ile çalışan tesislerde bu yıl 6 bin 900 ton alabalık üretildi. Üretilen alabalıkların yüzde 50’si Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere 54 ülkeye ihraç edildi. Yurt içi ve dışına pazarlanan balıklardan Türkiye ekonomisine 25 milyon dolar katma değer kazandırıldı.
Denize kıyısı olmayan dört bir yanı baraj ve tatlı su havzalarıyla kaplı Kahramanmaraş’tan dünyanın dört bir tarafına balık ihracatı yapan üreticiler, hem üretimi hem de ihracat rakamlarını artırmak için balık yetiştiriciliğini ön planda tutuyorlar. 18´i baraj göllerinde özel ağ kafeslerde, 23´ü de karada beton havuzlarda olmak üzere kentte 41 tesiste alabalık üretimi gerçekleşmekte. 41 işletmede 5 bin kişiye istihdam sağlanıyor.
Barajlara kurulan tesislerde yetiştirilen alabalıklar Romanya, Polonya, Almanya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Lübnan, Katar, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Irak ve İran olmak üzere, daha birçok ülkeye ihraç ediliyor. Kahramanmaraş´tan sadece balık ihracatı yapılmıyor, aynı zamanda balığın yan ürünleri denilen havyar ve yavru balık gibi ürün ihracatı da gerçekleştiriliyor. Özel kafeslerde yetiştirilen yavru balıklar, tıpkı bir bebek gibi 12 ay özenle büyütülüyor. Gramaj porsiyonuna ulaşan balıklar tesislerde temizlenerek paketlenip tırlarla ülkelere gönderiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.