Hüseyin Yılmaz
CUMA GÜNÜ BİZİM İÇİN HAYIRLI OLAN NEDİR?
Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla
Ey iman edenler! Cuma günü (ezanla) namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah’ın zikrine gidin. Alışverişi (işi gücü) bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Elbette bunun aksi hayırlı değildir. (Cuma/9 )
Namaz kılınınca da yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok zikredin ki (dünya ve âhirette) umduğunuza kavuşasınız (kurtuluşa eresiniz). (Cuma/10)
(Böyle iken) onlar, bir ticaret yahut bir eğlence gördükleri zaman, ona (doğru) dağılıp gittiler, seni de (hutbede) ayakta bıraktılar. De ki: “Allah katında olanlar, eğlenceden de, ticaretten de hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır. (Cuma/11)
ŞABAN AYI’NI PEYGAMBERİMİZ (SAV) NASIL DEĞERLENDİRİRDİ?
Şaban ayı, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) hazretlerinin ayıdır; Efendimiz bu ayda; geceleri sabahlara kadar ibadet ederdi; çok oruç tutardı. Hz. Âişe validemiz (ra.) sebebini sorunca buyurmuş ki:
“Ya Âişe! Bu, melekü’l-mevte (Azrail) o sene içinde vefat edeceklerin isimlerinin yazdırıldığı aydır. Ben de ismimin ancak oruçlu iken kaydedilmesini seviyor ve istiyorum.” ( Ebû Ya’lâ, el-Müsned, VIII, 311, hadis no: 4911; Mecma’, III, 440; et-Terğîbü ve’t-terhîb, II, 72)
SON PEYGAMBER (SAV)
(Ey Resûlüm!) De ki: “Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayan ve merhamet edendir.”
(3/ Al-i İmran Suresi: 31)
MEKKE DEVRİ TEVHİD MÜCADELESİ
Kendini Takdim
… Allah emretti: "De ki:
-Öyleyse Allah'a koşuşun; doğrusu ben size O'nun katından gelmiş açık bir uyarıcıyım."
Allah'a koşmak, ne mübarek yarıştı... Muhammed (a.s.) ile barıştı. Allah'ın mağfiretine ve cennetine varıştı.
Mü'minler bu varışa yarıştı.
îmandan nasibini alamayanlar mâsivaya karıştı.
Muhammed (a.s.) tevhidi hedefleştirdi.
"Lâilâheillâllah, Muhammedu'r-Resûlullah" dedi, dedirtti.
Başkaca bir şey telkin etmedi. Bu telkine ücret de istemedi.
"Buna karşılık sizden bir ücret istemiyorum.
Kendiliğinden bir şey iddia eden kimselerden değilim."
"Şüphesiz Rabbim beni, doğru yola, gerçek dine, doğruya yönelen ve puta tapanlardan olmayan İbrahim'in dinine iletmiştir."
İbrahim'in dini, hak dindi.
Bu dinin özlemini çeken ve gereğini ilân edenlere "Hanîf" denirdi. Hanifler Muhammed'in (a.s.) gelişini beklemekteydi.
Muhammed (a.s.) kendisini takdime şöyle devam etti. Bir yandan da hanifliği tarif etti:
"Namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir. O'nun hiçbir ortağı yoktur.
Müslümanların ilki olarak böylece emrolundum."
O, hanifti, ehl-i tevhiddi. Hakka dönüktü.
"Benim yolum budur! Ben ve bana uyanlar bilerek insanları Allah'a çağırırız. Allah'ı ulularım. Ben asla Allah'a eş koşanlardan değilim."
Kaynak: Kur’an’ı Kerim’e Göre Peygamberler ve Tevhid Mücadelesi Prof. Dr. İsmail L. Çakan, N Mehmet Solmaz ( Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları 3 Yarışma Kitabı www.ufkayolculuk.com)
KÖLESİYİZ, RAZI OLSUN ALEMLERİN EFENDİSİ BİZDEN
HİKMETLİ SÖZLER
O, (Allah) hikmeti dilediğine verir. Kime de hikmet nasip etmişse, muhakkak ona çok hayır verilmiştir. (Bu âyet ve öğütleri) olgun akıl sahiplerinden başkası düşünemez. Bakara/269
HASAN BASRİ (RA) BUYURDULAR Kİ:
Kişiye lazım olan faydalı ilim, ihlâsa istinad eden kamil amel ve sabra dayanan tatminkâr kanaattir. Bir kimsede bu üç şey bulundu mu bilmem ki o kimseye ne yapabilirler!”
***********
“Şerli kişilerle düşüp kalkan, iyi insanlara suizanda bulunur… Marifet, kendinde bir zerre kadar husumet bulmamandadır”
*************
“Şaşarım o kimselere ki hallerinin hakikatinden haberdar olmadıkları halde gülmektedirler!....Fikir, sevaplarını ve günahlarını sana gösteren bir aynadır… Ebedi ve sonsuz olan cennet, şu birkaç günlük amelin değil iyi niyetin karşılığıdır”
***************
Dünyada neftsen çok sıkı bir şekilde gem vurulmaya müstehak hiçbir binek yoktur.
SÖZLERİN BÜYÜKLERİ BÜYÜKLERİN SÖZLERİDİR
HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI
“ Allahım! Beni bağışla, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır, bana afiyet ve hayırlı rızık ver.” (Müslim, Ahmed b. Hanbel, Tirmiz)
O’NUN (sav) AHLAKI KUR’AN’DI
Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edilmiştir:
“Resulullah (s.a.v.) Cuma gününü anıp: “Bugün de öyle bir saat/süre vardır ki, eğer müslüman bir kul namaz kılarken o zamana rastlar da Allah'tan bir şey isterse Allah o kimseye dilediğini mutlaka verir.” buyurup bu zamanın kısa olduğunu eliyle işaret ederek gösterdi.” (Buhârî, Ahmed b. Hanbel)
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir kimse güzelce abdest alarak cuma namazına gelir, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse, iki cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır. Kim hutbe okunurken çakıl taşlarıyla oynarsa, boş ve mânasız bir iş yapmış olur.” (Müslim)
Ebû Hüreyre ile İbni Ömer radıyallahu anhüm’den rivayet edildiğine göre bu iki sahâbî Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in minber üzerinde şöyle buyurduğunu duymuşlardır: “Bazı kimseler cuma namazlarını terketmekten ya vazgeçerler veya Allah Teâlâ onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar.” (Müslim, Nesâî, Cum`a 2; İbni Mâce, Mesâcid 17)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.