Corona’daki en büyük çelişki: Maske takılmalı mı? Takılmamalı mı?

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Nisan 2020 10:32
Corona’daki en büyük çelişki: Maske takılmalı mı? Takılmamalı mı?

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgının ardından çok sayıda ülkede insanlar sokakta ve toplu taşıma araçlarında maskeyle dolaşmaya başladı.

Süper Medya ekibi olarak Dünyadaki uzmanların maske takılması ve takılmaması hususundaki fikirlerini derleyerek değerli okuyucularımıza yeni bir haber çalışması derledik. 
 Dünyanın birçok ülkesindeki uzmanların hala fikirbirliğine varamadığı konuların başına maske takılması geliyor.
Uzak Doğu ülkelerinde maske kullanımı yıllardır yaygın. Bazı insanlar toplu taşıma araçlarında hastalık kapmamak için, bazıları da kronik hava kirliliğine karşı bunu kullanıyor. Uzak Doğu dışındaki ülkelerde ise dışarı çıkarken maske takmak pek rastlanan bir durum değil.
Peki maske takmak koronavirüse karşı verimli bir önlem mi?
ABD merkezli bilim haberleri sitesi Live Science'a konuşan Vanderbilt Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. William Schaffner, sıradan ameliyat maskelerinin koronavirüse karşı etkili bir koruma sağlamadığını söylüyor. 

Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu konuda yeni bir bakış açısı ortaya koydu. 
DSÖ Acil Yardımlar Direktörü Michael Ryan, “Hastalığı bulunan ya da hasta biriyle ilgilenmek zorunda olanlar maske kullanmalı. Bunun dışında maske kullanımının kitlesel olarak bir fayda sağladığının kanıtı yok” dedi. 

Ancak maskenin takılmaması konusunda birçok fikir olmasına karşın maskenin takılması hususunda fikir beyan eden uzmanların sayısı hafife alınacak sayıda değil.
Türk bilim insanı Prof. Dr. Derya Unutmaz maske kullanımıyla ilgili tartışmalara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Maske takılmalı diyen de var takılmamalı diyen de. Peki, bu noktaya nasıl gelindi? Profesör Derya Unutmaz, herkesin maske kullanması gerektiğini düşünenlerden.
Profesör Unutmaz açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

Maske konusunu biraz açmak lazım. Maskeler kişiyi çok koruyan bir yapı değil. Ama biraz da olsa koruma özelliği var. Bazı maskelerin koruma özelliği daha fazla. Mesela N-95 gibi. Bunlar direk olarak virüse karşı etkili maskeler. Sağlık görevlilerinin dışındakilerin maske takması tavsiye edilmiyordu. Bugüne kadar durum böyleydi ama artık durum değişti. Sağlık Bakanı da geçen gün söyledi. Şu anda herkesi potansiyel virüs taşıyıcısı olarak görmemiz lazım. Aramızda semptomları göstermeyen ancak virüsü taşıyan insanların sayısında da ciddi bir artış söz konusu.


Doğu Asya'da maske kullanımı çok yaygın. Ve oralarda virüsün yayılma hızı oldukça düşük. Maske kullanılmasının bunda etkili olduğu düşünülüyor. Cerrahi maske kullananlarda semptomlar yoksa virüsü taşıyorsa, karşısındaki kişiye virüsü bulaştırmamış oluyor. Konuşmada bile ağzımızdan küçük su parçacıkları çıkıyor. Bunlar üzerinden virüs bulaşabilir. Japonya'da yapılan bir takım çalışmalar var. Virüsün konuşma sırasında da geçtiğine dair. Bu oran yüzünüze karşı hapşırıp öksürürse daha yüksek ama bu da bir tehlike teşkil ediyor. Bu yüzden dışarı çıkmak zorunda kalan herkesin maske takması gerekiyor. Buradaki amaç karşısındakini korumak. Bu yayılmayı yüzde 40 bile azaltsanız bu çok önemli bir rakam.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.