Çocuk gibi düşünmek lazım
Masal Kreş ve Gündü Bakım Evi Kurucu Müdürü Ferda Külekci gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
HABER/EMRE BOZ
Eğitim zincirinin ilk halkasının aile ikincisinin ise okul öncesi eğitim olduğunu vurgulayan Ferda Külekci okul öncesi eğitim alan ve almayan öğrenciler arasında farklar olduğunu söyledi.
Okul öncesi eğitimin öneminden bahseden Ferda Külekci; “Okul öncesi eğitim ilkokula hazırlık sürecinde çok önemli bir yapı taşı. Okul öncesi eğitimi alan bir çocukla almayan çocuk arasında çok fark oluyor. Okul öncesi eğitime gitmeyen bir çocukta özgüven eksikliği, kavramlarda eksiklik olabiliyor. Gelişimini okul öncesinde yapmış olan bir çocuk ilkokula geçtiği zaman sıkıntı yaşamayacaktır. Annesinden daha önce hiç ayrılmamış bir çocuk direkt ilk okula başlayınca travma yaşayabiliyor. Okul öncesi eğitim almış bir çocuk bağımlı yaşamaktan ziyade kendine özerk bir kimlik oluşturuyor. Okul öncesi eğitimi alan çocuk ilkokula başladığı gün annesine ‘hoşça kal’ deyip sınıfına geçiyor. Ama diğer türlü çocuk okulun kapısından içeriye girmek istemiyor ki derse adapte olsun. Durum böyle olunca anne de çocukla beraber ilkokula başlıyor” dedi.
DEĞERLER EĞİTİMİ TOPLUMUMUZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Çocuklara toplumsal değerlerin aşılanmasının önemli olduğunu dile getiren Ferda Külekci açıklamasında şu sözlere yer verdi; “Disiplini ve benlik duygusu gelişmiş bireyler yetiştirmek ve bunların yanında değerler eğitimi almış bir öğrenci yetiştirmek çok önemlidir. Biz istiyoruz ki bu çocuklar yıllar sonra arkalarından gelen nesile önderlik yapsınlar. Asıl amacımız eğitimin yanında oyunlaştırılmış eğitim. Çocuklarımıza yaratıcı fikirleri aşılıyoruz. Çocuklarımızın bir tık daha fazla olmaları bizim için çok önemli. Öğrencilerimize ailelerin tercihlerine göre İngilizce veya Arapça dersleri veriyoruz. Fiziki açıdan sınıflarımız ve ortamlarımız oldukça uygun. Çocuklarımızın yaşlarına göre bina katlarımızda ayırmalar yaptık.
Tecrübelerimiz ve yaşadıklarımıza bakarak açık oyun alanının güvenilir olduğu sürece avantajlı oluyor. Çocukların çakıl taşları üzerinde oynamaları doğru bulmuyorum. Çimenlerde oynayabilirler. Güvenlik tedbirleri alınmış geniş alanlar olabilir. Etraftan kesici ve delici aletlerle çevrilmemiş bir alan olması çocuklar için ayrı bir güven sağlıyor. Bahçe çevresi duvarlarının bile çocuklar için tehlike oluşturacak metal malzemelerden çevrilmesini uygun bulmuyoruz. Bunların yüzeyine darbeyi yumuşatan cisimler uygulanmalıdır. Oyun aletlerinin yaş gruplarına uygun olması lazım. 2 yaşındaki bir çocuğu tırmanma merdivenine koşamayız. Ailelerimizin güvenlik kriterleri sağlanmış bahçe oyun sahalarını tercih etmelerini tavsiye ediyorum. Çocuklar oksijen ile temas edecek. Çocuk gibi düşünmek lazım. Esas profesyonellik yükselirken aynı zamanda da alçalmaktır.
Ailelerimizin gündüz bakım evlerine sırf çocuğu göndermiş olmak için gönderdiği mi yoksa çocuklarının gerçekten iyi bir eğitim almasını istediği için mi gönderdiklerine bakmak lazım. Önce ne istediklerine tam karar vermeleri gerekiyor. Beklentilerini ne kadar yüksek tutarlarsa o kadar iyi sonuçlar ortaya çıkar. Anne sıcaklığı olan kurumları tercih etsinler. Merhameti ve deneyimleri ile aydınlanan kurumları tercih etsinler. Yöneticilerin sınıfa girdiği zaman görülmeyenleri görmesi gerekiyor. Velilerimizin de bunu araştırmaları gerekiyor. Bütün bakım işlerini saatlik yapan kurumlar gördüm. Bir çocuğun altını değiştirmenin veya yemek yedirmenin saati olmaz. Bizim 3 öğün yemeğimiz var ama ara öğünlerimiz de var. Bu durumda sosyalleşme olduğu için de çocuklarımız yemediği yemekleri de arkadaşları ile beraber yiyor. Kreşler çocuklara olması gerektiği gibi yaşamaya rehberlik ediyor”
KAYNAK: Maraştanhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.