Ciddi sorunlara çözüm bulunabilecek
Avukat Mehmet Derinkuyu Yeni Yargı Reformuna ilişkin sorularımızı yanıtlarken; “Anayasa gelen hükümlerle ve hukukun uygulaması ile ilgili ciddi sorunlara çözüm bulabilecek konuma sahip” mesajını aktardı.
YENİ YARGI REFORMUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? GEREKLİ MİYDİ?
Türkiye’de yeni yargı reformu adına yapılacak her adım desteklenmelidir. Bizim ülkemizin yargısı ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Biz maalesef hem kültürel olarak hem de toplumsal uzlaşı olarak hukuk devletini bir türlü oturtamadık. Bizim anayasa tecrübemiz eski yani; geçmişten gelen deneyimimiz var. Fakat biz maalesef hukuk devleti noktasında, hukukun üstünlüğü noktasında eksik kalıyoruz. Devamlı birileri bize ders verir hale geliyor ve bunu kabullenir hale geliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri ve Avrupa’da ki hukuk devletlerine bakarak bizim bu eksiklikleri gidermemiz gerekiyor. Kötünün iyisi bir reform süreci, çok tatmin edici değil. Genel olarak yargı reformu anlamında hukuk devletini geliştirecek hangi reform olursa olsun desteklenmesi lazım. Mevcut bulunan reform son derece yetersizdir. Bizim anayasanın veya uygulamada ki kanunların ve mevzuatın nispeten eksikleri var ama uygulama, pratik ve teori arasında derin bir uçurum var.
REFORMDA EN ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜNÜZ AÇILIM HANGİSİDİR?
Avukatlık mesleğine sınav getirilmesi, bu biraz isabetli, avukatlara yeşil pasaport getirilmesi olumlu bir düzenlemedir. Avukatlar değişik ülkeleri gezsinler oradaki uygulamaları görsünler. Bizim eğitimlerimiz kötü bir eğitim değil. Bizim çok büyük geçmişi olan kadim bir eğitim sistemimiz var. Literatül sağlam ama idarecinin, siyasetçinin hukuka rivayet etmesi konusunda muazzam gediklerimiz var. Reform ile gerekli düzenlemelerin yapılıp, daha sistemli bir şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum.
METİN FEYZİOĞLUNUN GÖSTERMİŞ OLDUĞU BİR TEPKİ VAR BUNU NASIL GÖRÜYORSUNUZ?
Metin Feyzioğlu benim çok değerli bir hocamdır. Bizim için değerlidir ve seviyoruz. Yargının kurucu unsuru olan Avukatların yargıda güçler erkler birliği anlamına gelecek hareketlerden kaçınması gerek. Bizim demokrasi sisteminde yargı ve erkler ayrılığı esastır. Yargı, yürütme, yasama birbirlerinden ayrıdır. Hukukta şekil esastan önce gelir. Yargıda şekil ve protokol önemlidir. Avukatların bir toplantıya katılırken nerede katıldığını, o protokolün nereyi temsil ettiğine dikkat etmesi gerek. Avukatlık kanunu bu hükmü vaaz ediyor. Bu nedenle Metin hocanın oraya katılması yanlış olmuştur. Metin hocanın bu eleştirileri hoş görmesi gerekiyor. Bana kalırsa eğer bu eleştirilere hak vermesi kanaatindeyim.
BU REFORMUN ÜLKEYE DEĞER KATTIĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Çok üst düzeyde bir beklentim yok. Anayasa gelen hükümlerle ve hukukun uygulaması ile ilgili ciddi sorunlara çözüm bulabilecek konuma sahip. İngiltere’nin bir anayasası yok ama anayasal rejimini sürdürebiliyor. Fakat bizim anayasamız var ama uygulama noktasında eksik kalıyoruz. Teoriden, kanunlardan ve mevzuatlardan ziyade uygulamada hukuk kültürüyle barışık olmayı toplumsal tabana yaymamız gerekiyor. Siyasetin de bunu benimseyip kabul etmesi gerekiyor. Bir kesim kendi siyasi çıkarını düşünüyor. Hukuka rivayet etme konusunda eksik kalıyoruz. Siyasi aktörler tarafında mevzuatı bir tarafa bırakabilirsiniz rahat olunuz deniliyor. Siyasi bir keyfi iklim zaten teoride ve kanunda var olan şeyi öteliyor. Bizim sorunumuz sadece uygulamadır.
YARGIYA GÜVEN VAR MI?
Türkiye’nin hukuk uygulamasına, adliyeye ve mahkemeye olan güven maalesef iyi noktalarda değil. Bu da çok ciddi bir sıkıntı ve bunu da çözmek gerekiyor. Yeni reformun buna öncü olacağı kanaatindeyim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.