Çiçeklerin baş düşmanı sudur

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mayıs 2019 11:00
Çiçeklerin baş düşmanı sudur

Kahramanmaraş’ta 25 yıldır çiçekçilik esnaflığı yapan Süleyman Nacar, çiçek severler için önemli mesajlar aktardı. Çiçek bakımları hakkında bilgileri gazetemiz ile paylaşan Nacar; “Çiçeklerin baş düşmanı sudur” dedi.

Çiçek yetiştirenlerin yaptıkları başlıca yanlışlara değinen Nacar, önemli mesajlar aktardı. Nacar; “Şu anda mevsimlik çiçekler popüler. Çiçek sezonunun en renkli zamanına giriş yaptık. Çiçek bakımlarında yanlış yapılanlar var. Bunların en başında saksı bilgisi yanlış. Büyük saksıda çiçeğin iyi gelişeceğini düşünen insanlarımız var. Büyük saksıda çiçek iyi gelişmez. Çiçek asıl küçük saksıda iyi gelişir. Nasıl ki yeni doğan bir çocuğa büyük ayakkabı giydiremiyorsak, çiçeği de büyük saksıya koyamayız. Çiçek önce kökünü geliştirir, ondan sonra boya ve çiçeğe verir. Çiçek açmışsa saksının da değişmemesi gerekiyor. Çiçeklerin baş düşmanı sudur. Kökleri çok hassas olduğu için fazla suladığında kökleri çürüme yapar. Çamurlaşmış su çok zararlıdır. Susuzluk değil, su öldürür çiçeği. Suyu genellikle mevsimlik sulanır. Kışın daha az su ister yazın daha fazla su ister. Toprak kurumuşsa eğer, az miktarda su verilir. Tüylü yapraklı çiçekler tamamen topraktan sulanır. Saksıların altındaki tabaklara su konulmaması gerekiyor. Bazı bitkiler yer değişiminden dolayı yapraklarını döker. Işık olaylarına da dikkat etmek gerekiyor. Çiçek güneş ışığının geldiği yönden daha iyi büyür, zamanla saksıyı kendi etrafında döndürmek gerekiyor. Çiçek tek taraftan büyüdüğü zaman eğilme yapıyor ve bu da hem kötü görüntü oluyor hem de bitkinin kurumasına neden oluyor” dedi.

ÇİÇEKÇİLİK SEKTÖRÜ GELİŞİYOR

Kahramanmaraş’ta çiçekçilik sektörünün her geçen gün geliştiğini söyleyen Nacar, açıklamasının devamında şu sözlere değindi; “Kahramanmaraş’ta çiçekçilik sektörü son birkaç yılda daha iyiye doğru gidiyor. Çiçekçilik sektörü Kahramanmaraş’ta her geçen gün daha fazla tercih edilmeye başladı. Ancak sektörde düzensiz ve plansız bir şekilde büyüme var. Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de birden büyüme isteği esnafları istenmedik durumlar ile karşı karşıya bırakabiliyor. Bizim en büyük sıkıntımız, tahsilat olayları. Telefon ile yollanan çiçeklerde tahsilat problemleri ile karşılaşıyoruz. Esnaflar birbirleri ile zincirleme halinde. Herkesin işi iyi olursa bizim de işlerimiz iyi olur. 10 ağustos süreci bizim sektörümüze de yansıdı. Önceden toptancılarımız gelirdi istediğimiz üründen alırdık. Şimdi ürün seçmeye başladık ister istemez. Bütün ürünlere zam geldi. Girdi maliyetlerimizde arışlar bizi zor durumda bırakıyor. 5 yıl önce Kahramanmaraş’ta 20 çiçekçi varken şu anda 60 tane çiçekçi esnafı var. Bu ekonomik durum herkese yansıdı”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.