Ceyhan; “Bugüne kadar toplam 330 yatırım Kahramanmaraş’a kazandırıldı”

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mayıs 2019 12:41
Ceyhan; “Bugüne kadar toplam 330 yatırım Kahramanmaraş’a kazandırıldı”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, TKDK’nın faaliyetlerini, şehrimize kattıklarını ve yeni başvuru dönemine ilişkin gazetemize açıklamalar yaptı.

Ceyhan; “Kahramanmaraşlı girişimcilere şu ana kadar 120 Milyon TL hibe ödemesi yapıldı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, aralarında Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 42 ilde faaliyet göstermektedir. Avrupa Birliği tarafından yetkilendirilmiş, AB fonlarını kırsal kalkınma alanındaki yatırımlara kullandıran TKDK, uygulamakta olduğu IPARD yani Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Kahramanmaraş’ta başta tarım ve hayvancılık olmak üzere birçok sektörden yatırımı destekledi. Şehrimizde ilk hibe ödemesini 2012 yılında yapan Kurum, bugüne kadar toplam yatırım bedeli 330 Milyon TL olan 330 adet yatırımı Kahramanmaraş’a kazandırdı. Kahramanmaraşlı girişimcilere şu ana kadar 120 Milyon TL hibe ödemesi yapıldı.

tkdk-il-koordinatoru-ahmet-cemil-ceyhan.jpg

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde ülkemizde önemli çalışmalar yürütülmektedir. Uygulanan programlar aracılığıyla da bu çalışmalar desteklenmektedir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programını uygulamakta olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşudur. Uyguladığımız program çerçevesinde hayvancılıktan kırsal turizme, kesimhanelerin ve mandıraların kurulumundan yenilenebilir enerji tesislerine, makine parklarından meyve ve sebze paketleme tesislerine, soğuk hava depolarının kurulumundan bitkisel üretim ve su ürünleri yetiştiriciliğine birbirinden farklı sektörlerdeki yatırımlara hibe desteği veriyoruz. Ayrıca Maraş dondurması ve tarhana gibi şehrimize özgü ürünlerin üretimine yönelik projelerle birlikte altın ve bakır işlemeciliği, ahşap oymacılığı gibi el sanatlarına da destek vermekteyiz. 

tkdk-il-koordinatoru-ahmet-cemil-ceyhan5.jpg

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI KİM TARAFINDAN FİNANSE EDİLİYOR?

IPARD yani Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı kapsamında desteklediğimiz yatırımlara tahsis edilen bütçenin yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i ise Ülkemiz tarafından finanse ediliyor.

TKDK’NIN UYGULADIĞI BU PROGRAM ÜLKE GENELİNİ KAPSIYOR MU?

Programı kapsamında aralarında Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 42 il yer almaktadır. Bu desteklerden sadece söz konusu 42 il yararlanabilmektedir. Dolayısıyla bu bakımdan şehrimizin şanslı illerden bir tanesi olduğunu söylemek mümkündür.

TKDK DESTEKLERİNDEN KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Destek kapsamındaki sektörlerde yatırım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler başvuru yapabiliyor. Değerlendirme süreci sonunda uygun bulunan projelerle bu desteklerden yararlanılabiliyor.

tkdk-il-koordinatoru-ahmet-cemil-ceyhan4.jpg

HANGİ HARCAMALAR İÇİN DESTEK ALINABİLİR?

İnşaat işleri, makine/ekipman alımı, danışmanlık ve görünürlük alanında yapılacak harcamalar, TKDK tarafından desteklenmektedir. İnternet sitemiz olan www.tkdk.gov.tr adresinde uygun harcama listeleri kamuoyuyla paylaşılmıştır. Üretim sürecinde bulunan, işletmelerin ihtiyaç duyduğu inşaat işleri ve makine/ekipman alımları kurumumuz tarafından desteklenmektedir. Girişimcilerimizin projelerinde bu harcamalara yer vermesi halinde destek alması mümkün olabilecektir.

KAHRAMANMARAŞ İÇİN BELİRLENMİŞ BİR DESTEK TUTARI YA DA PROJE SAYISI VAR MI?

Şehrimiz için ayrılmış herhangi bir bütçe ya da proje sayısı bulunmamaktadır. Yayınlanan çağrı dönemi için ayrılmış olan bütçe esas alınır ve yatırımlar o doğrultuda desteklenir. Şehir olarak ne kadar çok ve ne kadar iyi proje hazırlarsak desteklerden de o kadar çok pay alabiliriz.

KURUMUNUZDAN ALINAN DESTEĞİN GERİ ÖDEMESİ YAPILIYOR MU?

Kurumumuz tarafından yatırımcılara hibe şeklinde destek verilmektedir. Yatırımcı almış olduğu desteği geri ödemeyecektir. İşletmenin beş yıl süresince faaliyetlerine devam etmesi yeterlidir.

tkdk-il-koordinatoru-ahmet-cemil-ceyhan3.jpg

TKDK, KAHRAMANMARAŞ’A BUGÜNE KADAR NELER KAZANDIRDI?

Kahramanmaraş’ta bugüne kadar toplam yatırım bedeli 330 Milyon TL olan 330 adet projeye destek vermiş durumdayız. Faaliyete geçen yatırımlar için şu ana kadar 120 Milyon TL hibe ödemesi yaptık. Kentimizin dört bir tarafında yapımı devam etmekte olan 60 adet projenin de tamamlanmasıyla birlikte Kahramanmaraşlı üreticiye, yatırımcıya toplam 160 Milyon TL hibe desteği vermiş olacağız. Sağladığımız bu desteklerle 83 adet çiftlik, 8 adet mandıra, 6 adet dondurma üretim tesisi, 6 adet soğuk hava deposu, 1 adet kesimhane, 5 adet güneş enerji santrali, 42 adet turizm tesisi, 5 adet zeytinyağı fabrikası, 2 adet tarhana imalathanesi, 4 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi, 3 adet yöresel ürün imalathanesi kuruldu. Ayrıca Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesine dair 147 adet yatırımın yanı sıra 7 adet arıcılık projesine de bu süreçte destek verdik.

YENİ BİR BAŞVURU ÇAĞRI İLANI YAYINLADINIZ. YENİ DÖNEMDE HANGİ SEKTÖRLERDEN BAŞVURULARI KABUL EDECEKSİNİZ?

170 Milyon Avro ’su hayvancılık yatırımları olmak üzere toplam 250 Milyon Avro bütçesi olan yeni bir çağrı ilanı yayınladık. Bu dönemde, hayvancılık projeleri kapsamında süt, et ve yumurta çiftliklerine, süt işleme kapsamında mandıra ve dondurma tesislerine, kesimhaneler kurulmasına, meyve/sebze paketleme tesisleri ile soğuk hava depolarının kurulmasına ve su ürünleri işleme tesislerine destek vereceğiz.

PROJE BEDELİYLE İLGİLİ BELİRLEDİĞİNİZ BİR PARASAL SINIR VAR MI?

Sektörlere göre belirlenmiş parasal limitler bulunmaktadır. Hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımlarda 3 Milyon Türk Lirası, işleme ve pazarlama sektöründe ise 18 Milyon Türk Lirası’na kadar yatırım yapılabilir.

tkdk-il-koordinatoru-ahmet-cemil-ceyhan2.jpg

HİBE ORANLARINI BİZİMLE PAYLAŞIR MISINIZ?

Hayvancılık yatırımlarında %40 ile %70 arasında değişen oranda hibe verilmektedir. Hibe oranı, başvuru sahibinin 40 yaşın altında olmasına ve yatırımın dağlık alanda gerçekleştirilmesine bağlı olarak artmaktadır.

İşleme ve pazarlama sektöründe ise hibe oranı % 40 olarak belirlenmiştir. Ayrıca üretici örgütlerini teşvik etmek adına onlara % 50 oranında hibe desteği verilmektedir.

ŞU ANDA KURUMUNUZA BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?

Elbette. Beşinci çağrı dönemi başvurularını 8 Nisan tarihinde almaya başladık.  Hayvancılık yatırımlarında 17 Mayıs tarihine kadar başvuruları İl Koordinatörlüğümüzde kabul edeceğiz. Süt işleme, su ürünleri işleme, kesimhane ve meyve/sebze soğuk hava deposu yatırımlarında ise yatırımcılarımız başvurularını 24 Mayıs’a kadar sunabilecekler.

YATIRIMCILAR BAŞVURU ESNASINDA NASIL BİR YOL İZLEMELİ VE NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Kurumumuz tarafından yayınlanan bilgilendirme dokümanlarının iyi bir şekilde incelenmesini ve ardından Uzmanlarımızdan bilgi alarak hazırlık yapılmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca yatırım yapmayı düşünen vatandaşlarımızın, kurumumuzun duyurularını yakından takip etmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim. Çağrı ilanında belirtilen tarihlerde de başvuru paketi sunulmalıdır.

ÖDEMELERİ YATIRIMCIYA NE ZAMAN YAPACAKSINIZ?

Değerlendirme süreci sonunda uygun bulunan projeler için yatırımcılarla sözleşme imzalıyoruz. Daha sonra yatırımcı tesisini inşa ediyor hibe ödemesini alıyor, makine/ekipman alımını gerçekleştiriyor destek ödemesini en kısa sürede yapıyoruz.

BU DESTEKLERDEN BİR YATIRIMCI KAÇ DEFA YARARLANABİLİR?

Kurumumuzun desteklerinden bir yatırımcı toplamda dört defa yararlanabilir. Ancak sektörler için belirlenmiş parasal limitlerin ve kapasitelerin de aşılmaması gerekiyor.

tkdk-il-koordinatoru-ahmet-cemil-ceyhan-1.jpg

DESTEK ALMAK YA DA DESTEKLERLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?

İl Koordinatörlüğümüzde bulunan yardım masasına müracaat edip Uzman arkadaşlarımızla görüşerek desteklerimizle ilgili bilgi edinebilirler. Ayrıca 444 85 35 numaralı çağrı merkezimizi arayarak veya www.tkdk.gov.tr web adresini ziyaret ederek bilgi alabilirler. İl Koordinatörlüğü olarak sosyal medyayı oldukça aktif kullanmaktayız. Kıymetli hemşerilerimiz, facebook, instagram ve twitter da TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü’nü takip ederek desteklerimizden ve faaliyetlerimizden haberdar olabilirler.

SON OLARAK VURGULAMAK İSTEDİKLERİNİZ VAR MI?

Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü olarak çok yoğun bir tanıtım süreci yürüttük. Saha ziyaretlerimize de devam ediyoruz. TKDK desteklerinden daha fazla hemşerimizin haberdar olması adına Uzman arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalışıyor. Bizim bu çalışmalarımızın anlam kazanabilmesi ve Kahramanmaraş’ın desteklerden daha fazla istifade edebilmesi vatandaşlarımızın proje sunarak bu desteklerden yararlanmayı talep etmesiyle mümkün olacaktır. Bu bakımdan sizin aracılığınızla bir kez daha Kahramanmaraşlıları TKDK desteklerinden yararlanmaya davet ediyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.