Bu Rahatsızlıkta Yaşam Tarzı Değişikliği Büyük Önem Taşıyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Duygu Alime Almalı, Polikistik Over Sendromu hakkında yaşam tarzı değişikliğinin önemini vurguladı.
Opr. Dr. Almalı, Polikistik Over Sendromu'nun üreme çağındaki kadınlarda adet dönemlerinde gecikme, tüylenme ve ultrasonda görülen küçük ve çok sayıda kist gibi belirtilerle kendini gösteren sık rastlanan bir endokrin bozukluk olduğunu belirtti. Adet gecikmesi ve tüylenme şikayetlerinin bu sendromun en belirgin belirtileri olduğunu ifade eden Dr. Almalı, ayrıca sendromun kilo alımına meyil, yüz ve göbek bölgesinde belirgin tüylenme gibi fenotipik özelliklerle de kendini gösterebildiğini söyledi. Ek olarak, insülin direncinin de bu duruma eşlik edebileceğini belirtti ve bu gibi durumlarda endokrinoloji bölümü ile koordineli çalışmanın gerekebileceğini ifade etti. Dr. Almalı, sendromun infertiliteye (kısırlık) yol açmadığını ancak gebe kalmada zorluk yaşanabileceğini de ekledi.
Opr. Dr. Almalı, Polikistik Over Sendromu için en etkili tedavi yönteminin yaşam tarzı değişikliği olduğunu vurguladı. Günde en az yarım saatlik yürüyüş ve fazla kiloların verilmesinin bile tedavi edici etkisi olabileceğini belirtti. Sendromun insülin direnci ile sıkça ilişkili olduğunu ifade ederek, özellikle karbonhidrattan kaçınılması ve sebze ile protein ağırlıklı bir beslenmenin faydalı olabileceğini söyledi. Adet düzensizliği ve tüylenme gibi belirtiler yaşayan kadınların en kısa sürede bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmasının doğru olacağını vurguladı.
KAYNAK: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.