Bu değerli şehir hepimizin

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ekim 2019 10:58
Bu değerli şehir hepimizin

Kervan Pastaneleri-Alpedo Dondurma Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Sami Kervancıoğlu, dondurmanın Kahramanmaraş’a kattığı değer ve dondurma festivalinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalar yaptı.

DONDURMA FESTİVALİ YAPILMALI MI?

Kahramanmaraş tabi ki dondurmayla anılıyor. Akdeniz’in inci değerli bir kent Kahramanmaraş. Dondurma festivalimiz 2 yıldan bu yana devam ediyor, Bu yılda dondurma festivalimizin 3.Sünü yapmayı hedefliyoruz. İlk yıl dondurma festivali Kahramanmaraş’ımızın güzide firmalarıyla birlikte gerçekleştirdik. 2. Yılda ilk yıldan daha kapsamlı bir şekilde dondurma tırımız 40  ili gezdi. 4 tane markamız katıldı. Tabi ki memleketimizin değerli markaları. Dondurma üretimi bakımından şehrimiz bünyesinde 28 tane üreticimiz var.  . Geçtiğimiz yıl festivali desteklemek adına, yapılan toplantıda ilk desteği Alpedo Dondurma Kervan Pastaneleri olarak biz verdik. Çünkü bu şehir hepimizin şehri, değerli bir şehir. Katılan firmalara teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yıla gelince tabi ki, sayın valimiz Vadettin Özkan, büyükşehir belediye başkanımız, 13 markamız valilik binamızda ilk toplantıyı gerçekleştirdik. Verimli bir toplantı oldu.. Bundan sonraki, Valiliğimizin öncülüğünde ki toplantıda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Serdar Zabun Beyde vardı. Tekrar diğer toplantılar, KMTSO’da dondurma festivali ile ilgili 6 kişilik kurul oluşturuldu. Hangi markanın hangi firmanın bu festivale katılacağı kesinleşmedi. İçerikte henüz netleşmedi. Biz şahsımız olarak festivalle ilgili çalışmalara başladık. Bu şehir hepimizin, hep beraber elimizi taşın altına koyup bu şehre güzel şeyler yapmamız gerekir. Hep savunduğumuz bir tutum vardı ki bu festivale tek firma değil, bütün markalarımız katılsın.

FESTİVAL NASIL OLMALI?

Yapılmasını planladığımız dondurma festivalinin artık sınırlarını aşarak uluslararası ağa yayılması lazım. Daha net uluslararası organizasyonlarla yurtdışından insanları buraya çekmeliyiz. Biz şehrimizi tanıtmak zorundayız sadece dondurma değil, şehrin bütün değerlerini anlatmak durumundayız ki Kahramanmaraş iyi anlaşılsın.

YAPILMASI PLANLANAN DONDURMA FESTİVALİNİN ŞEHİR EKONOMİSİNE KATKISI OLUR MU?

Şehir ekonomisine yüzde 100 katkı sağlayacaktır. Festivale gelecek olan misafirlerin mutlaka bir kısmı şehrin değerleriyle tanışacak, yeni iş anlaşmalarının önü açılacak, sadece dondurmanın değil önem arz eden diğer sektörlerimizi ön plana çıkartma adına bir çalışma ile de birleştirilebilir.   şehir ticaretinin önünün açılması sağlanabilir.   Şehirde ki firmalar Kahramanmaraş dondurmasının dışarıda ki pazarlama ağlarını genişleteceklerdir. Geniş perspektifte düşünmek gerekiyor,

KAHRAMANMARAŞ’TA Kİ DONDURMA FİRMALARININ SAYISI YETERLİ Mİ?

Kahramanmaraş’ ta dondurma üreten firma sayısının ve marka oluşturanların şirketlerin çok olması  güzel bir rekabet piyasası oluşacaktır. Biz Kahramanmaraş olarak ülkede tüketilen dondurmanın yüzde 14’üne hitap ediyoruz. Alpedo ve Kervan olarak ta bu payın yaklaşık yüzde 10 gibi bir payına sahibiz. Ama bu duruma şehir penceresinden bakmak istiyoruz ülkede tüketilen dondurmanın Yüzde 86’sını başka firmalar karşılıyor ve bunlar Türkiye menşeili firmalarda değiller. MÜSİAD’da görevi devraldığımızda ilk yaptığımız iş, kendi sektörümüzde yaşanan sorunlarla ilgili bir dosya hazırlamak oldu. Burada 28 tane dondurmacı var. Herkes bir yerde üretim yapmaya çalışıyor. Kendi gücü nispetinde gayret ediyor. Bir gıda OSB neden olmasın sorusuyla yola çıktık bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar ve girişimler neticesinde Türkoğlu tarafında bir OSB projesi hazırlandı. Bireysel değil sektörü değerlendirmek adına elimi taşın altına koydum. Yaptığımız çalışmada, Markalarımızın üretim kapasitelerinin artırması adına önünü açacak, projeler geliştirmesi için hazırlanmış bir dosyaydı. Birçok firmamızın imkânları kısıtlı. Arsalarını verdiğimiz zaman şehrin ekonomisinin de önü açılmış olacak. O zaman Türkiye’deki Maraş Dondurmasının yüzde 14 olan payı iyi bir çalışma ile kısa sürede yüzde 30’lara çıkarma hedefi içinde olacağız. Halen araştırmalarımıza devam ediyoruz. Türkoğlu kaymakamımızın yanına gittik ve konuyla ilgili istişarelerde bulunduk Gıda organize sanayi bölgemizde biber, dondurma ve tarhanacı olacak. Bunlar şehrimizin değeri. Biz burayı OSB olarak kurduğumuz zaman şehrimize büyük bir katma değer sağlamış oluruz.

KERVANDAN BAHSEDEBİLİRMİSİNİZ?

Kervan 1960 yılında 10 kişiyle çalışan bir firmaydı. Kervan her zaman kendine hedefler koydu. Hedefsiz hiçbir zaman yola çıkmadık. Dürüstlük ve hedefle ilerlemek bu aşamalara gelmemize yardımcı oldu. İşimizi severek ve mücadele ederek yaptık. Şuan 1250 çalışan ve 12 ülke ve 72 bin noktaya ürünümüzü taşıyarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Tabi bu yıl hedefimiz 110 tondu ve hedefimizi gerçekleştirdik. Bu hem şehrimize hem de ülkemize bir katma değer sağladı. Türkiye de Kahramanmaraş dondurmasının yüzde 10’unu ALPEDO üretiyor, yüzde 4’ünü de diğer firmalar yapıyor. Biz bu hedefimizi çok daha üzerine çıkaracağız. O zaman Kahramanmaraş dondurmasının pazardaki değerini de artırmış olacağız.

KAHRAMANMARAŞ’TA SÜT ÜRETİMİ İLE İLGİLİ BÖLGESEL BİR TEŞVİK GEREKLİ Mİ?

Kendi çiftliğimiz var ama yetersiz geliyor. Ne yapabiliriz düşünerek hem de kırsal bölge insanlarını desteklemek adına şöyle bir sistem kurduk, çiftçimize küçükbaş hayvanı veriyoruz. Anası bizim yavrusu senin. Sütünü de bize satın diyoruz. Tabi ki bu bile yetersiz kalıyor. Devletimiz çok büyük destekler veriyor. Şuan bir proje geliştiriyoruz. Hayvancılığı çoğaltmak Bölgenin en büyük yatırımını yapmak için büyük adına 550 dönüm bir alanda hazırladığımız bir projemiz var. Bu projenin hayata geçmesiyle beraber daha güzel bir ivme yakalanacağını düşünüyoruz.

Son söz

Festivali yapacağız. 2020 yılı dondurma festivalini 12 Şubat’ta yapabilirsek çok daha etkili olacaktır. Dondurmayı karın altında keselim dünya da bizi izlesin.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.