BU CİHAZLAR MADENCİLERİN HAYATINI KURTARACAK

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Ağustos 2015 09:49
BU CİHAZLAR MADENCİLERİN HAYATINI KURTARACAK

Geçtiğimiz yıl Soma’da meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan maden faciasının acısı hala tazeliğini koruyor.

Soma faciası, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş kazası olarak tarihe geçerken, maden sektörü ise bir daha yeni Soma faciaları yaşanmaması için özellikle iş güvenliği ve sağlığına yönelik çalışmalarına ağırlık verdi. Yaşanan kazalar sonrası daha çok önem kazanan madencilik teknolojileri, güvenliği ve ekipmanlarının ilk kez yer aldığı Mining Expo Turkey ile tünel açma makineleri, delme patlatma, havalandırma sistemleri gibi sistemlerin tanıtıldığı “Tunnel Expo Turkey”, İstanbul Fuar Merkezi’nde açıldı. 

Maden ve tünel kazaları sonucu dünyada ilk sıralarda yer alan ülkemizde aynı acıların tekrar yaşanmaması amacı ile Demos Fuarcılık, Tünelcilik Derneği (TÜNELDER) ve Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından organize edilen “Tunnel Expo Turkey” ve “Mining Expo Turkey”,bugün kapılarını ziyaretçilerine açtı.

1440686761_img_0389.jpg

Dünya Tünelciler Birliği’ne (International Tunneling Association – ITA) üye ülke temsilcileri ve 112 yerli, 32 yabancı firmanın katıldığı fuarda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun onaylanmasının ardından maden ocaklarında bulunması zorunlu hale gelen maden ve tünel çalışanlarını takip sistemleri, tünel açma ve delme makineleri (TBM), zehirli gaz takibi yapan ekipmanlar, iş makinelerinin yol açtığı kazaları önleyecek kör nokta görüntüleyicileri gibi yeni birçok uygulama 29 Ağustos’a kadar sergilenmeye devam edecek.

Fuarın açılışını gerçekleştiren Türkiye Madencilik Derneği Başkanı Atılgan Sökmen, “Madencilik insanlık tarihinin en eski ve en önemli iş kollarından biridir. Bugün yıllık olarak yaklaşık 10 milyar ton maden üretimi yapılmaktadır. Günlük 1 milyon tonun üzerinde üretim yapan firmalar mevcut. Dekopaj miktarlarını dahil ettiğimizde bu rakam 100 milyar tonu buluyor. Bu ölçekte üretim yapan firmaların arkasında günümüz teknolojilerinin gelişmişlik düzeyi var. Otomasyon, robotik uygulamalar, uzaktan algılama ve kontrol sistemleri bu şekilde yüksek verim elde edilen madenciliği mümkün kılmıştır. Geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyanın ilk uzay madencilik şirketinin kurulduğu açıklandı. Bu gelişmeden de anlaşılıyor ki madencilikte gelişmenin ve hayal etmenin sınırı yoktur. Bu anlamda fuarlar bilgi alışverişinin yapıldığı, ürün ve teknolojilerin tanıtıldığı en önemli platformlardır” dedi.

 

İNSANSIZ KÖMÜR ÇIKARABİLEN CİHAZLAR GELİŞTİRİLDİ

Türkiye'de son dönemde yaşanan maden kazaları sonrası güvenliğine daha fazla önem atfedilen madenciliğe ilişkin düzenlenen Mining Expo Turkey'de madenler, maden çıkarma, işleme, işletme, iş ve işletme güvenliği konularındaki firmalar ürünlerini sergiliyor. Bu fuarda özel bir firmanın ürettiği ve madencilerin taşıdığı lambaların içene yerleştirilen sensörler sayesinde onların yerinin çok rahat bir şekilde tespit edilebildiği sistem dikkati çekiyor. Ayrıca fuarda insan gücüne ihtiyaç duymadan madenden kömür çıkarabilecek cihazlar da sergileniyor.

"Sadece tünel kazma ve yeraltı inşaatı alanına yönelik benzersiz bir fuar" olma özelliği taşıyan Tunnel Expo Turkey'de ise yüksek kalite arayan ve alanında uzman profesyoneller ve şirketler yer alıyor. Fuarda tünel kazmada kullanılan son teknoloji ürünü sistemler tanıtılıyor. Ulusal ve uluslararası 144 katılımcının bulunduğu fuarlar 29 Ağustos'a kadar açık kalacak.Ayrıca, konularında uzman akademisyenlerin sektör temsilcilerine bilgilerini aktardığı Mining Expo Turkey Sürdürülebilir Madencilik Eğitim ve Bilgilendirme Programı ve “4. Tünelcilik Kısa Kursu” fuar ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.