Bu bir yasal zorunluluktur! Sakın hafife almayın
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı yaklaşan kış ayları dolayısıyla bacaların temizliğinin yasal bir zorunluluk olduğunu duyurdu.
Konu ile ilgili olarak İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada: “ Baca temizliği yasal bir zorunluluktur. Çok katlı binalar, okullar, oteller, fabrikalar, kamu binaları, yurt, pansiyon, büyük alışveriş merkezleri ve tüm bina sahipleri; "09.09.2009 tarih ve 27344 sayılı Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik" gereği ısı sistemlerinde katı yakıt kullanılması halinde boruların ayda bir, bacaların ise 2 ayda bir, doğalgaz kullanılıyorsa gaz dağıtım şirketlerinin belirleyeceği uzman kişilerce uygun aralıklarla temizletmeleri gerekmektedir.
Doğalgaz kullanılan sistemlerde halk arasındaki genel kanı bu sistemlerde bacada fazla kirlenme olmayacağı, temizlik yaptırmanın gerek duyulmayacağıdır. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değildir. Lakin doğalgaz ve Lpg kullanılan sistemlerde çelik bacalar içindeki yakıtın yanması safhasında meydana gelecek su buharları yoğunlaşmalarını sistem dışına atan drenaj kanalları mevcut olup bu kanallar tıkanabilmektedir. Tıkalı olan drenaj kanalı yakıtın yanması sonucu su buharlarının yarattığı suyu dışarı atamayacağı için suyu yatay kanaldan kazan içine vererek döküm kazanlarda dilimlerin çatlamasına, oksitlenmesine sebep olacak sonuçlar ve brülörlerin geri tepmesi gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ayrıca kuş ölüsü gibi baca içine düşebilecek her hangi bir yabancı cisim bacanın çekişini engelleyeceği için brülörlerde ve kazanlarda ağır ve tehlikeli tahribatlar yaratan sonuçlar doğurabilir. * Doğalgazlı bacaların yılda en az 1, Fuel Oil - Mazot ve katı yakıtlı bacaların yılda en az 2 defa temizlenmesi gerekmektedir.
* Fabrika, otel, pansiyon, lokanta gibi işyeri bacalarının düzenli aralıklarla uzman ve yetkili ekiplerce sık sık temizlenmesi can, ve mal güvenliğiniz açısından elzemdir.
* Kombi bacası, merkezi sistem bacaları, şofben bacası, mutfak havalandırması, doğalgaz sobası, şömine ve barbekü bacalarının yılda bir sefer temizletilmesi can güvenliğiniz için gereklidir.
*Baca yaktığınız yakıt sonucu ortaya çıkan insan sağlığı açısından son derece zararlı olan gazların atmosfere karışmasını sağlar.
* Temizlenmeyen bacalar iyi çekiş vermeyeceğinden gaz atmosfere karışamaz ve zehirlenmelere neden olur.
*Yanma veriminin yüksek, ısınma maliyetinin düşük olması ve çevre sağlığının korunması için bacalarınızı konusunda uzman ve sertifikalı kuruluşlara temizletiniz.
* Unutmayın, bacalarınızı temizletmeniz yasal zorunluluktur Vatandaşlarımız, kurum ve kuruluş yetkilileri bacalarını baca temizlik firmalarından ücreti mukabilinde baca temizlik ekibi talep ederek bacalarını temizlettirebilirler.
Bacalarınızı temizletmediğiniz veya yetkisiz kişilere temizlettiğiniz takdirde çıkacak yangın ve kirli dumanlardan zehirlenmelerden, tüm olumsuzluklardan bina sahipleri sorumlu olacaktır. Yapılan temizlik sonrası yakıt daha randımanlı yanarak tasarruf sağlanır, çevreye atılan karbon monoksit oranı düşer. Özellikle soba bacalarının neden olduğu karbon monoksit zehirlenmeleri önlenmiş olur ve baca yüzeylerinde ziftlenmeler önleneceği için baca tutuşmasının sebep olacağı yangınlar önlenmiş olur. Kalorifer bacalarının yanı sıra kazan alev borularının temizlenmesi, kazanla baca arasındaki yatay duman kanallarının da temizletilmesi ihmal edilmemelidir” denilerek bina sahiplerinin dikkatli olmaları istendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.