Bozok: ‘Fidancılık sektöründe denetim mekanizmaları aktif hale getirilmelidir’
Bozok: ‘Fidancılık sektöründe denetim mekanizmaları aktif hale getirilmelidir’
Nazif Fidancılık İşletmesi Sorumlusu Aydemir Bozok, Fidan sektörünün Tarımla doğrudan faaliyet gösterdiğini belirterek, Tarımdaki olağan verimliliğin veya zararın doğrudan fidancılık sektörüne yansıdığını söyledi.
Önüne gelen herkesin Fidancılık sektöründe hizmet vermesinin doğru bir davranış olmadığını belirten Bozok, Fidancılık Sektörüne devlet eliyle çözüm getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bozok:
“Fidancılık Sektörü her geçen gün kendisini yenileyen bir sektördür. Ancak sektörün sıkıntıları her zaman mevcuttur ve bu sıkıntıların en başında piyasadaki denetimsizlik geliyor. Fidan satımını öyle herkesin yapması mümkün hale getirilmemelidir. Bu iş profesyonel derecede yapıldığı sürece de üretim ve verimi artırabiliriz. Ancak bakıyorsunuz piyasada nerden geldiği belli olmayan insanlar bu işi bilmeden yapan insanların hepsi Fidan satımı yapmaya çalışıyorlar.
Biz Nazif Fidancılık olarak bütün alanlarda hizmet veriyoruz. Örneğin Peyzaj Bitkileri ve Zirai ilaçlar fide, Fidan gibi birçok alanda hizmet veriyoruz.
Tarımdaki hareketlilik bizi dolaylı olarak etkiliyor. Yani tarımda olumlu dönem geçtiği zaman fidan sektöründe de olumlu dönemler geçiriyoruz.”
TOPTANCILARIN KENDİ ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKMASI LAZIM
Meyve ve Sebze toptancılarının kendi şehirlerindeki ürünleri almak yerine az bir farkla daha uygun almak için diğer şehirlere gitmesini üretimi azaltacağını vurgulayan Bozok, Sektördeki verimliliğin ve üretimin artması için Toptancıların kendi şehrindeki hemşerilerine sahip çıkması gerektiğini belirtti.
Bozok, Kahramanmaraş’ta üreticiye beklenilen değerin verilmediğine dikkat çekerek, Üretim potansiyeli yüksek olan Kahramanmaraş’a beklenilen değer verildiğinde dengeleri değiştirebileceğini söyledi.
Bozok:
“Yaz aylarının başlaması ile birlikte Çilek fidelerinin artış oldu. Karpuz üretimini üreticilerimizin artırması lazım. Karpuz üretimi kolay bir meyve ve bundan kar marjı da yüksek oluyor.
Ancak tüccarlarımızın kendi hemşerilerine ve üreticilerine sahip çıkması lazım. Ticari hacmin Kahramanmaraş içerisinden diğer şehirlere yayılması lazım. Yani dışarıda bir ürün 10 veya 20 kuruş aşağı diye kendi üreticinden almamak onun emeklerini hiçe saymaktır.
Eğer Kahramanmaraş’taki üreticiye beklenilen değer verilerse çok olumlu sonuçlar doğacağına inanıyorum.
Elimizde birçok ürün çeşidi var. Burada A-Z’ye bütün fidan ve fide ürünlerini satıyoruz. Şu anda yurt dışından ithal etiğimiz Aragarya türü ağaç bitkisi mevcut bulunan ürünlerin en pahalısıdır. Fiyatı 250 TL’den satışa sunulan bu ağaç türüdür.”
KAYNAK: Maraştanhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.