Bayır; “Zorlanıyoruz ama işimizin başındayız”
Bayır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Bayır, sektöre ilişkin sorularımızı yanıtlarken vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu.
Bayır, kriz sürecinde zorlandıklarını belirterek, yine de işlerinin başında olduklarını söyledi.
BAYIR İNŞAAT’I TANIYABİLİR MİYİZ?
1996 yılında usta olarak sektöre giriş yaptım. O zamanlardan beri sürekli olarak sektörde faaliyet gösterdim. 2011 yılında şirketleşerek ilk projemize başladık. 2013 yılında ilk projemizi tamamladık. Bugüne kadar 100’e yakın konuttan oluşan 6 projemizi vatandaşlarımıza teslim ettik.
2019 YILINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ ZOR BİR DÖNEM GEÇİRDİ, BU DURUM SİZE NASIL YANSIDI?
Ülkemizde kriz var ve krize ışık tutan bir sektörümüz var. Yukarılarda yaşanan bir sarsıntı alt kademelere iki katı yansıyor. Ülkenin yaşadığı en ufak bir olumsuz olay direkt olarak inşaat sektörünü etkiliyor. Yeterince para ödemesi yapılamıyor, sözünde durma konusunda sıkıntılar var. Arsa fiyatları 2018 yılına göre bu yıl biraz daha rayına oturmuş durumda. 2018 ağustos dolar kriziyle beraber sektör ciddi anlamda daralmaya girdi. Belki biraz daha arz fazlası vardı. Bundan dolayı sıkıntı yaşadık. Emtia maliyetlerinin artmasıyla zor bir yıl oldu.
BAYIR İNŞAAT OLARAK ZORLU SÜRECİ NASIL ATLATTINIZ?
Bu süreci şuan atlattık diyemeyiz ama bütün gücümüzü de sonuna kadar kullanmaya çalışıyoruz. Zor bir dönemden geçtik ama işimizi bırakıp gitmek istemedik. İşimizin başındayız, zorlanıyoruz ama elimizdeki projeyi bitirmek üzere gayret ediyoruz. Burada insanların mağduriyetine de sebep olmak istemiyoruz. İtibar kolay kazanılmaz ama para kazanılır, o yüzden bizim için para ikinci plandadır. 36 daire 9 iş yerinden oluşan Bayır Kent adlı mevcut bulunan bir projemiz var. Krize bu projenin yapı aşamasında yakalandık. Bugün geldiğimiz yerde iki bloktan oluşan Bayırkent sitesinin 1. Bloğunda insanlar uzun süreden beri oturuyorlar ikinci blokta ise inşaatımızın yüzde 90’nını tamamladık.
YENİ PROJELERİNİZ VAR MI?
Bayır Kent 2 adlı 4 blok 80 daireden oluşan bir projemiz var. Bizim işimiz bu ve yeni projeler yapmaya mecburuz. Başka bir iş yapamayız. Kar etsek de, zarar etsek de, kriz de olsa biz işimizin başındayız.
2020 YILINDAN NELER BEKLİYORSUNUZ? ÖN GÖRÜLERİNİZ NELER?
Halk güvenini sağlarsa biraz daha düzeleceğine inanıyorum. Vatandaşın sektöre olan güveninin artması yatırımlarını bankalar yerine konutlara yöneltecektir. Sektöre güven duyulursa yıldızlaşma sürecine tekrar girecek. Aynı zamanda faiz oranlarının düşmesi bir ivme kazandırdı ve bu devam edecektir.
İNSANLAR EV ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
İnsanlar ev alma fikrine girdikleri zaman evi alacağı firmayı çok dikkatli seçmeli ve araştırmalıdır. Biz öyle müteahhitlerle karşılaşıyoruz ki bazıları 300 bin, 500 bin, bir milyon TL’lik arabaya biniyor fakat inşaat alanında işçisine 5 TL veremiyor. Sektöre zarar veren zaten bu tip inşalar, Müteahhit lüks olacak diye bir şey yok. Vatandaşlar dış görünüşe aldanarak yanlışa düşmemeli.
İNSANLAR MÜTEAHHİTLERE GÜVENMELİ Mİ?
İnsanların Müteahhitlere güvenmesi gerekiyor. Öz sermayesiyle iş yapan firmalara daha çok dikkat edilmesi gerekir. Bir insanın özgeçmişi, ailesi ve referansları kuvvetli olmak zorundadır. Bir insan ceketini alıp geliyorsa sonra o ceketi alıp geri kaçıyorsa tehlike var demektir. Özellikle inşaat yapan kişilerin öz geçmişine çok iyi bakılmalıdır.
SİYASET İLE İNŞAAT SEKTÖRÜ ARASINDA PROBLEMLER VAR MI?
Kahramanmaraş’ta problem sadece siyasi değil, Belediyelerle de inşaat sektörlerinin problemi var. Belediyeler maalesef 2018 yılından bu yana toplam 60 dosya ruhsat vermiş. Biz önceden 60 dosya ruhsatı ayda alırken şimdi 2 yılda alamıyoruz. Bir ruhsatın incelenmesi aylarca sürüyor. Bu konuda Kamunun da biraz daha hassas davranmasını istiyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.