BAHA depremde arama-kurtarmaya katkı vermişti: Türk Silahlı Kuvvetlerinin gözcülerine eklendi

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Aralık 2023 23:44
BAHA depremde arama-kurtarmaya katkı vermişti: Türk Silahlı Kuvvetlerinin gözcülerine eklendi

HAVELSAN'ın BAHA bulutaltı insansız hava aracı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne eklenerek takip, tespit, alan koruma, istihbarat, elektronik harp, kıyı ve sınır güvenliği gibi çeşitli görevlerde kullanılabilecek.

HAVELSAN'ın "dijital birliğinin" gökyüzündeki gözü olan bulutaltı insansız hava aracı BAHA, ihracat başarılarından sonra Türkiye'de ilk defa güvenlik güçlerinin envanterine dahil edildi. BAHA, takip, tespit, alan koruma, istihbarat, elektronik harp, kıyı ve sınır güvenliği, kaçakçılık ve terörle mücadele, asayiş gibi çeşitli görevlerde kullanılabilecek.

Türk savunma sanayisinin geliştirdiği ve uluslararası alanda başarı elde eden bulutaltı insansız hava aracı BAHA, şimdi Türkiye'de envantere girdi.

HAVELSAN, geleceğin harekat ortamındaki ihtiyaçları göz önünde bulundurarak "dijital birlik" konsepti üzerinde çalışıyor ve insansız sistemleri hem Türkiye'de hem de yurtdışında kullanıma sunuyor.

Dijital birliğin ilk üyesi olan insansız kara aracı BARKAN bu yıl içinde envantere dahil edilirken, yıl sonuna gelindiğinde ona BAHA da eklenmiş oldu.

Bu yıl içinde Afrika ve Orta Asya'da ihracat başarılarına imza atan HAVELSAN, BAHA'yı yurt içinde de güvenlik güçlerinin kullanımına sundu. BAHA, başarılı testlerin ardından hizmete alındı ve böylece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine milli insansız hava aracı sistemlerinden biri daha eklenmiş oldu.

turk-silahli-kuvvetlerinin-gozculerine-baha-eklendi.jpg

BAHA, modern orduların ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlandı.

Dikey iniş ve kalkış yeteneği, tam otonom görev yapabilme kabiliyeti, farklı faydalı yükleri entegre etme imkanı sağlayan modüler mimarisi ile dikkat çeken BAHA, ayrıca üstün özellikleri sayesinde tüm insansız sistemlerle ortak harekat yapabiliyor.

Yatay seyirde benzinli motordan güç alan sistem, dikey iniş-kalkışta ise elektrik motorlarını kullanıyor.

BAHA, benzinli motoruyla 6 saate kadar havada kalabilir (elektrik motoruyla 2 saate kadar) ve 15 bin feet irtifaya kadar görev yapabilirken, 80 kilometreye kadar menzil sağlayabiliyor.

BAHA, 5 kilograma kadar faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olup, 3,7 metre kanat açıklığına sahiptir.

Sistem, sadece 2 kişi tarafından kolayca kurulabilir, tek kişi tarafından işletilebilir ve dakikalar içinde göreve hazır hale getirilebilir.

Bugüne kadar farklı bölgelerde, zorlu iklim ve operasyonel koşullarda başarıyla test edilen sistem, güvenlik güçlerinin geri bildirimleriyle sürekli iyileştirilmiştir.

BAHA, takip, tespit ve alan koruma, istihbarat, elektronik harp, kıyı ve sınır güvenliği, enerji nakil ve petrol-gaz hatları denetimi, kaçakçılık ve terörle mücadele, asayiş, narkotik bitki tespiti, yerleşim termal ölçümü, orman yangın yönetimi, afet sonrası değerlendirme, sintine ve çevre kirliliği tespiti, tarımsal uygulamalar ve haritacılık gibi çeşitli görevlerde kullanılabilecek.

DEPREMDE ARAMA-KURTARMAYA KATKI SAĞLADI

BAHA, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen çalışmalara katılarak ekiplere görüntü desteği sağlamıştı.

İHA'larla görüntü almanın zor olduğu olumsuz hava koşullarında, BAHA'nın bulutaltı uçuş özelliği görüntü ihtiyacını karşılamış ve ulaşımın mümkün olmadığı yerleşim yerlerine ilişkin ilk bilgilerin elde edilmesine katkıda bulunmuştur.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.