Askere kanuni kalkan!

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Haziran 2016 10:57
Askere kanuni kalkan!

Askere kanuni kalkan!

Meclis’e sunulan kanun değişikliği tasarısıyla, terörle mücadeleye katılan askerî personele de MİT’teki gibi hukukî teminat sağlanması planlanıyor.

Güneydoğu’da yürütülen terörle mücadele operasyonlarında görevli TSK personelinin ‘hukuki güvenceye’ kavuşturulması amacıyla hazırlanan tasarı TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarı ile terörle mücadele operasyonlarında vazife alan TSK personeline MİT’teki gibi ‘koruma kalkanı’ getiriliyor. Hükümetin TBMM’ye gönderdiği tasarı, uzun müddettir Genelkurmay Başkanlığı tarafından talep ediliyordu. TSK Personel Kanununda değişiklik öngören tasarı ile getirilen düzenlemeler şöyle:

YAZILI EMİR: Genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda, terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri görevlendirilebilecek.

YETKİ ASKERDE: İllerde icra edilecek görevler çerçevesinde askeri birlikler ile genel kolluk kuvvetleri ve ilgili kamu kurumları arasındaki koordinasyon valiler tarafından sağlanacak. Askeri birliklerin belirli görevleri genel kolluk kuvvetleriyle birlikte yapması halinde ise komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından üstlenilecek.

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI: Yetkili birlik komutanının verilen görevleri yerine getirirken ihtiyaç duyduğu istihbarat bilgileri, istihbarat birimleri tarafından yetkileri kapsamında öncelikle toplanacak ve gecikmeksizin paylaşılacak. 

MAHKEME KARARI OLMADAN ARAMA: Terörle mücadele operasyonlarında gecikmesinde sakınca bulunan hallerde güvenlik kuvvetlerinin elinden kaçmakta olan kişilerin izlenirken girdikleri konuta, işyerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlara yetkili birlik komutanının yazılı emriyle girilebilecek. 

ASKERİ SUÇ SAYILACAK: TSK personelinin terörle mücadele kapsamındaki faaliyetleri askerlik hizmet ve görevlerinden, bu faaliyetler sebebiyle işlendiği iddia edilen suçlar ise askeri suç sayılacak. Böylece verilen görevlerin yerine getirilmesi sırasında işlendiği iddia olunan suçlar hakkında yapılacak soruşturma ve kovuşturma askeri yargı makamlarınca yürütülecek.

ASKER TUTUKLANAMAYACAK: Terörle mücadele operasyonları sırasında işlendiği iddia edilen suçlar sebebiyle soruşturma izni verilene kadar yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurulamayacak.
ZARARI DEVLET KARŞILAYACAK: Terörle mücadele kapsamındaki görevler yerine getirilirken, görevin niteliği gereği verilen zararlar Devlet tarafından karşılanacak. 

SORUŞTURMALAR İZNE TABİ OLACAK: Terörle mücadele operasyonları sırasında işlendiği iddia edilen suçlardan dolayı, asker kişiler hakkında soruşturma yapılması izne tabi olacak. Bu çerçevede Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarına soruşturma açılabilmesi için Başbakanın, diğer personel İçin Millî Savunma Bakanının, Jandarma Genel Komutam ve Sahil Güvenlik Komutanı ile bu Komutanlıklardaki diğer personel için ise İçişleri Bakanının izin alınması gerekecek. Tasarı ile getirilen ‘Hukuki güvence’ düzenlemeleri, geçmişte yapılan terörle mücadele operasyonlarını da kapsayacak. 

KAYNAK: İha

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.