Aksay’ın bir adı var, yılmadan devam edeceğiz
İnşaat sektörüne ilişkin sorularımızı yanıtlayan Aksay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş Say, sektörü derinlemesine inceleyerek; “Biz işimize devam edeceğiz. Kriz ülkeyi etkileyebilir ama Aksay’ın bir adı var, bir imajı var” sözlerini vurguladı.
2018 YILI 10 AĞUSTOS KRİZİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ YORDU. BU PENCEREDEN BAKTIĞINIZDA SEKTÖRÜN 2019 YILINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?
İnşaat sektörü Brunson krizinden sonra çok fazla yara aldı. Doların bir anda yükselmesi ve bunu fırsata çevirenler yüzünden sektör büyük zarar gördü. Özellikle hammadde fiyatlarındaki artışlar çok fazla sektörü zor durumda bıraktı. Enflasyonla topyekûn mücadele seferberliği ile birlikte herkes bir indirim yaptı ama yapılan zammın yanında indirimin bir anlamı kalmadı. Doların ani ve dengesiz artışlarından dolayı bütün sektörlerde aşırı zamlar uygulanmaya başlandı. Maliyetlerin doğal artmasına bir de fırsat zamları eklenince piyasalar bıçak kesiği gibi kesildi. Yavaş yavaş 4-5 sene içerisinde artsaydı sorun olmazdı fakat bir sene içerisinde bir anda artması büyük sorunlara neden oldu. Maliyetler ortalama yüzde 50 artış gösterdi. Ülke genelinde bu kriz sektörü durağan seviyeye getirdi. Bankaların yapmış olduğu faiz indirimleriyle hafif bir ivme geldi ama bu durum eldeki stokları bitirdi. İnsanların piyasaya tam bir güveni yok. Bu güvenin tekrar eski haline gelebilmesi için hem ekonomide bir istikrar yakalanması gerekiyor hem de inşaat sektörünün ciddi anlamda güçlenmesi gerekiyor. Herkes iyi olması yönünde beklenti içerisinde.
KAÇ YILLIK BİR FİRMASINIZ? AKSAY’IN 2019 YILI NASIL GEÇTİ?
Aksay İnşaat, 20 yıl önce şirketleşme sürecini tamamladı. Sektörde 25. yılımızdayız. 2019 yılını değerlendirmeye aldığımız zaman yeni yatırım yaptığımızı söyleyemem. Elimizde mevcut bulunan işlerimizi tamamladık. Yeni açılan ihalelere de katıldık ancak ekonomik olumsuzluklardan dolayı bu ihalelerde iptaller oldu. Bu süreçte beklemenin en iyi karar olacağına kanaat getirdik. Şuanda piyasa biraz canlanır gibi oldu ve bizde bununla beraber yeni yatırımlar yapacağız. Piyasalar halen sektörün parlak dönemindeki gibi olmadığından dolayı tedbirli adımlar atacağız. Bizim işimiz bu, yıllardan beri bu şehre prestijli, marka değeri yüksek konutlar üretiyoruz. Aynı doğrultuda biz bu işe devam edeceğiz. Kriz ülkeyi etkileyebilir ama Aksay’ın bir adı var, bir imajı var. Vermiş olduğu, almış olduğu bir değer var, marka değeri var ve bu marka değerini korumak adına elimizden gelen gayreti gösterdik, bundan sonra da devam edeceğiz.
2020 YILI İLE İLGİLİ ÖN GÖRÜNÜZ NEDİR? İNŞAATTA Kİ ÖN GÖRÜNÜZ NEDİR?
2020 yılının tüm sektörlerin bir yükseliş yılı olmasını ümit ediyorum. Çünkü şu anda sadece inşaat değil, bütün sektörlerde gözle görünür bir sıkıntı var. Bu zayıflığı sadece ihracat yapan firmalar bu kadar hissetmedi. Piyasaların açılması yönünde umudumuz her zaman var ve bunun için de yılın ilk çeyreğini geride bırakmamız gerekiyor.
HÜKÜMETİN ALDIĞI TEDBİRLERİ BAŞARILI BULUYOR MUSUNUZ?
Hükümetin aldığı tedbirlerden birkaç tanesi başarılı. En büyük başarıda mevduat faizinin düşmesidir. Bu çok önemlidir çünkü; insanlar bir yerlere yapacakları yatırımı bankaya yatırıyor. Faizin yatırım alanı olaraktan çıkması bunun tekrar piyasaya yansıması bir hareket kattı. Mevduat faizinin yanı sıra diğer faiz oranları da düştüğü zaman insanlar yatırımlarını yapacaktır.
BUGÜNÜN KONUT FİYATLARIYLA, BİR YIL SONRANIN KONUT FİYATLARI NE OLUR? ARADA Kİ FARK NE KADAR OLUR?
Bu canlanmadan dolayı konut fiyatları biraz arttı. Ama henüz yeni maliyetler değil. Yeni maliyetlerde yüzde 50 artış var. Konut almayı düşünenler bugün aldığında avantajlı durumdadırlar. Aynı zamanda insanlar konut alırken öncelikle firmaya dikkat edilmelidir. Bir firma güçlü değilse işini yarım yapıyor ve aldığı paralarla kaybolup gidiyor. Bu durum bizlere de etki ediyor çünkü bir müşteri kaybediyoruz o kişinin tekrar ev alma hayali kalmıyor.
SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?
Çok büyük sorunlar var ve bunlardan bir tanesi de her önüne gelenin Müteahhit olmasıdır. Bazılarının bir inşaatın yüzde 10’unu yapacak kadar parası oluyor ve inşaat yüzde 10 seviyesine gelmeden ben hepsini satarım zihniyetine bürünüyor. Bu durumda insanlarımızı mağdur duruma düşüyor.
İNSANLAR MÜTEAHHİTLERE GÜVENMELİ Mİ?
Kurumsal firmalara güvenmelidir. Kimi firmalarda satış fiyatı maliyet fiyatı bile değil. Mesela bir evin piyasada maliyeti 300 bin lira iken bunu 200 bine satıyorsa demek ki burada bir yanlışlık vardır. Dikkat edilmesi gereken en büyük ayrıntı budur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.