AĞAÇLAR BUDANIYOR
Kış aylarının yaklaşması ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından şehir merkezinde ağaç budama çalışmaları devam ediyor.
Şehrin ana caddeleri başta olmak üzere tüm cadde, sokak, refüj ve parklarda kısacası belediye sorumluluğunda olan tüm alanlarda budama faaliyetlerine titizlikle devam eden ekipler, süratle işlerini sürdürüyorlar. Ağaç budama işlemleri ile elektrik hatları ve iletişim hatlarının ağaç dalları ile kopması önleniyor. Bir taraftan da görüşü engelleyen yerlerdeki budama işlemleri oluşabilecek kaza riskini en aza indirmiş olurken bir taraftan da yollar üzerine eğilmiş dallarda bu arada göz estetiğine uygun bir şekilde budanarak şehrin genel görüntüsü daha güzel hale getiriliyor. Budanan ağaçlardan elde edilen odunların ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldığı geriye kalan dalların ise yongalama makinası kullanılarak öğütülüp ağaç diplerine serildiği yanı sıra da gübre olarak kullanıldığı kaydedildi.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşlardan budama konusunda öncelik gerektiren ağaç ve dallar varsa bunların Kahramanmaraş Belediyesi Beyaz Masa ekiplerine bildirilmesiyle kesme ve budama işlerinin bu yerlerde öncelik alabileceğini ifade ettiler.
KENT AĞAÇLARINDA BUDAMA
Kentler kırsal alanlardan çok farklı ve kendilerine özgü bir ekosisteme sahiptirler. Kentlerdeki ağaçlar kırsal alandakilere kıyasla, çok daha zor koşullarda yetişmektedir. Ağaçların dalları rüzgarlı ve fırtınalı havalarda kırılarak caddelerde araçların ve yayaların üstüne düşmekte ve hatta devrilmektedir. Bu zorlulukları iyi teşhis etmek ve ona gerekli teknik önlemleri almak gerekir.
Şehirlerde, kent içi ve yakın çevresinde yer alan endüstriyel kuruluşların zararlı etkileri, binaların yükseklik, konum ve devamlılıklarına göre değişen ışık ve sıcaklık ilişkileri bu sistemi büyük ölçüde etkilemektedir. Kentlerde mevcut ısı kaynakları ve asfalt beton kaplamalarla, binaların yüzlerinde yansıyan güneş ışınlarının yarattığı yüksek sıcaklıklar ve düşük hava rutubeti kent ağaçlarını daha fazla transpirasyona yani terlemeye zorlamaktadır. Bu, onların su gereksinimini kırsal alandakilere kıyasla daha çok arttırmaktadır.
Kentlerde asfalt, beton vb. kaplamalar nedeniyle yağışların büyük kısmı ağaç köklerine ulaşmadan bu yüzeyler üzerine akarak, drenaj kanalları ve kanalizasyonlara karışıp gitmekte köklerde bu sulardan yeterli ölçüde faydalanamamaktadır. Bu durumda fazla su gereksinimi ve buna karşılık az su alımı kent ağaçlarının yaşam düzenini bozmaktadır. Ağaçlar daha az su sarf etmek üzere yapraklarını küçültmekte, erken dökmekte ve bunun sonucu çelimsizleşmektedir.
Kırsal alanda yetiştirilen ağaçlar, besin maddelerinin bir kısmını diplerine düşüp çürüyerek toprağa karışan yapraklarından almaktadır. Kentlerde ise düşen yaprakları temizlik işçileri süpürür, toplar, yakar veya çeşitli şekilde yok ederler. Ayrıca, kazı ve dolgular dolayısıyla kentte toprak ekseri doğal yapısını kaybetmiştir. Çimento, kireç, taş vb. inşaat molozları toprağa karışmıştır. Toprak, dökülen çeşitli kimyasal madde artıları ve kışın yollara dökülen tuzlarla, gaz sızmalarından kaynaklanan toprak kirlenmeleri ile oluşan toksit etkiler nedeniyle bitki yetiştirme gücünü büyük ölçüde kaybetmiştir. Özellikle cadde, meydan ve yollara dikilen ağaçlarda gözlenen, kök boğazlarına kadar betonlanarak veya asfaltlanarak onları diri diri boğmaya imkan vermemelidir.
Ağaçların ölümüne yol açan diğer önemli nedende, ağır malzemelerin ağaçların diplerine istiflenmesi, ağır vasıtaların ağaç diplerine park etmesi ve böylece toprağı sıkıştırarak toprağın havalanmasını engellemesidir. Yine kent ağaçlarının yok olasına neden olan, yapılan kazı ve dolgularda ağaçların gövdelerinin toprağa gömülmesi ya da köklerini açığa çıkmasıdır. Her iki durumda zamanla ağaçların ölümleriyle sonuçlanmaktadır.Özetle kent içindeki ağaçlar, doğal ortam dışında gelişimini sürdürmektedir. İstenilen form, biçim, çiçeklenme ve sağlıklı gelişebilmesi için, dikimleri mütakiben her bitki türü için belli periyotlarda uygun budama yapılması zorunludur.
Budama, genç yaşlardan itibaren ihmal edilmeden sistemli bir biçimde ileri yaşlara kadar devan ettirilmesi gereken bir işlemdir.İlk yıllarda ihmal edip ileri yaşlarda telafi için yapılan kuvvetli budamalar arzulanan sonucu sağlamaz, aksine açılacak büyük yaralarla zararlıların gelişimine ortam hazırlar. Budamalar sağlıklı gelişmeyi düzenler, güzel bir form kazandırır ve çiçek açan bitki türlerinde çiçek miktarını ve kalitesini arttırır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.