Adil şahitlik her zaman toplumların ihtiyacıdır
Kahramanmaraş İkinci Noteri Ömer Kaya noterlik mesleği hakkında aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.
HABER: ABDULLAH YILDIZ
Noterliğin tarihin çok eski dönemlerine kadar giden köklü bir meslek olduğunu söyleyen Kaya adil şahitliğin tüm insanlığa fayda sağlayan bir iş olduğunu belirtti.
Noterlik hakkında Diriliş Haber Gazetesine önemli açıklamalar da bulunan Kahramanmaraş ikinci noteri Ömer Kaya şöyle konuştu:
“10 yıldır noterim. Noter olabilmek için belge sahibi olmak gerekiyor. Kıdeme göre atamalar yapılıyor. Göreve 3. Sınıf noterlikten başlarsınız. Her 4 yılda bakanlık teftişlerinden olumlu rapor almak kaydıyla sınıf atlarsınız. Kahramanmaraş ili 1. Sınıf noterliktir. Pazarcık, Elbistan, Afşin ilçeleri 2. Sınıf noterliklerdir. Türkoğlu, Göksun, Çağlayancerit gibi noterlikler 3. Sınıftır. Bunun gibi sınıflandırmalar var. Yalnız yeni düzenleme artık değişecek. Çünkü bir sıkışma var. Belge sahipleri 100 binleri geçti. 90 binden fazla belge sahibi noterlik için bekliyor. Tabi çalışma alanı da çok dar. Bugün Kahramanmaraş’ta 8 noterlik var. İlçelerden sadece Elbistan’da 2 adet noterlik var.”
Noterlerin hem serbest meslek erbabı olduklarını hem de kamu görevi gördüklerini söyleyen Kaya her bir işlemin tüm ödemelerin adalet bakanlığı tarafından belirlendiğinin altını çizdi. Kaya,
“Noterler serbest meslek erbabıdır ve aynı zamanda kamu görevi görüyoruz. Bunun belli bir standartta ve düzende olması gerekiyor. Noterlerin tüm işletme masrafları kendine aittir. Ücretler, harçlar, damgalar tamamı kanunlarla belirlenir. Yapacağınız işler tamamen hukuki zeminde olmalıdır. Çalışanların memur yeterliliğinde olması gerekir.
Aynı zamanda adalet bakanlığı da belirli periyotlarla noterlikleri denetliyor. Nereye noter açılacağı mekanın yerin hangi standartlara sahip olacağı dahi bakanlık tarafından belirlenir. Hatta taşınma işlemlerinde dahi yeni adresi bakanlık verir.”
“BİZİ ESNAF GİBİ GÖRENLER VAR”
Noterlikte vatandaş kaynaklı problemlerin yaşandığını savunan Kaya, ‘bizi esnaflarla karıştırıyorlar’ dedi. Ayrıca adil şahitliğe duyulan ihtiyacın insanlık tarihi kadar eski olduğunu hatırlattı.
“Bu meslekte vatandaş kaynaklı problemler yaşanır. Yani vatandaş sizin bir kamu görevi gördüğünüzü bilmez yada anlamaz. Bundan dolayı da yapılacak olan işlemde sizden rutinin dışında şeyler talep edebilir. Biz zor durumda kalıyoruz. Bunu anlatmak zor. Anlamak istemeyene daha da zor. Bizi esnaf gibi görenler var. Ancak 1 yıldır Kahramanmaraş’ta görev yapıyorum. Burada hiçbir problem yaşamıyorum.
Keyfimizi göre iş yaptığımızı sanıyorlar ki böyle bir şey mümkün değil. Zaten mesleğin kendisi hukuki güvenlik sağlamak amacıyla kurulmuş bir meslek. Tarihin çok eski dönemlerinden beri var. Hatta kuranda bile var şahitlik meselesi. İnsanlara son derece faydalı olan güzel bir meslek yaptığımızı düşünüyorum. Çünkü belgelerin her biri ömür boyu saklanmak üzere arşive kaldırılır. Hatta Elbistan’da görev yaptığım dönemde arşivimizde harf devriminden önce yapılmış işlemler Osmanlıca belgeler hala saklanıyordu.
Standart bir kazancı olmayan bir meslek. Hatta ilk başladığınızda kendi cebinizden para harcayarak mesleğinizi icra edersiniz. Zamanla işleriniz artar çünkü kıdeminiz artar. Kıdeminiz arttıkça daha kazançlı bölgelerde çalışma imkanı bulursunuz. Ancak bugünkü şartlarda bu pek mümkün değil. Çünkü 65 yaşında emekli olmamız gerekiyor. 60 yaşında başlarsanız 5 yıl görev yaparsınız. 30 yaşında başlarsanız 35 yıl görev yaparsınız. Ortalama kazancı düşündüğümüzde bir insanın geçimini sağlaması için gereken parayı rahatça kazandıracak bir meslektir.
Anadolu’da İstanbul’dan daha çok kazanan noterler vardır. Bir ilçede ilden daha çok noterlik hizmeti vermek mümkündür. Nitekim bazı iller bu şekilde.
Meslek olarak statik bir meslektir. Çok hareketli değildir. Stresli değildir. Yalnızca sakin bir kafayla işini en iyi şekilde yapmak yeterlidir. O gün yanlış iş yapmazsanız çok rahat edersiniz.”
VATANDAŞLAR VERİLEN HİZMETLERDEN MEMNUN
Son düzenlemelerle birlikte artık miras belgeleri ve araç satışlarının noterlikler tarafından çok daha hızlı yapıldığını belirten Kaya vatandaş memnuniyetinin yüzde 100 olduğunu iddia etti. Kaya konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:
“Şuan da yapılan son yasal düzenleme ile miras belgeleri noterlikten alınabiliyor. Bu düzenleme büyük kolaylıklar sundu. Dolayısıyla vatandaşta çok ciddi düzeyde bir memnuniyet var. Vatandaş burada çayını içerken bizde evraklarını hazırlıyoruz. Hiç beklemeden alıp gidiyor. Daha önce dilekçelerle uğraşılıyordu. Mahkemelere gidiliyordu. Ancak artık çok hızlı bir biçimde hizmetini alıyor.
Bir diğer kolaylık araç satışlarında yaşandı. Özellikle de bu yılın şubat ayından itibaren araç ruhsatlarında devir teslimi çok hızlı bir biçimde gerçekleştiriyoruz. Vatandaşta yüzde 100 memnuniyet var. Düşünün vatandaş aracı alacak sigortasını yaptırıp binecek işte bu kadar. Vatandaş için artık zaman çok kıymetli. Eskiden maliyeden borcu yok kağıdı getirecekti. Biz inceleyecek kendi evraklarımızla birlikte trafiğe tebligat yapacaktık ‘ bu araç satıldı’ diye.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.