2018’de temkinli yatırımlar yapılmalı
Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ülkenin ve şehrin ekonomisine ilişkin açıklamalarda bulundu.
2017 yılı ekonomi ve siyasi olarak nasıl geçti? Neler söylemek istersiniz?
2017 yılında dünya ekonomisi siyasetin gölgesinde kaldı. ABD Başkanı Donald Trump'ın politikaları, özellikle son günlerde oynadığı Kudüs kartı ve buna karşılık BM Genel Kurulu’nun ezici çoğunlukla buna ‘hayır’ cevabını vermesi, Avrupa'da aşırı sağın yükselişi, Kuzey Kore'nin yarattığı gerginlik piyasalarda önemli etkenler olarak 2017 yılının ajandasında yerini aldı.
Diğer yanda, ekonomide iyimserlik rüzgarları da esiyor. Üretim ve ticarette canlanma, şirketlerin bilançolarında yeni bir ivmeyle birlikte ekonomide büyüme umutları arttı. Ülkemiz, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde çift haneli büyümeye ulaşarak %11’in üzerinde gelişme yakaladı. Bu büyümenin temelinde sanayi üretimindeki gelişmelerle birlikte ihracatımızdaki artışın çok önemli bir payı var.
Hükümetimizin reel sektöre verdiği destekler ve özellikle KOBİ’ler için oluşturduğu kaynaklar üretim ve ihracat anlamında sonuç verdi. Ekonomik büyüme ve piyasaların yükselişini sürdürmesi adına iş dünyasının beklentileri yükseldi. Umuyorum ki, 2018 yılında istikrarlı büyüme devam edecektir.
Kahramanmaraş’ın ana ekonomik göstergelerine baktığımızda yatırım eğiliminin önemli ölçüde arttığı görünüyor. En son açıklanan Kasım ayı verilerine göre, 2017 yılında 1,1 milyar liralık yatırım, teşvik belgesine bağlanmış bulunmaktadır. 2016 yılındaki 1,8 milyar liralık yatırımla birlikte yaklaşık 3 milyar liralık yatırım önümüzdeki yıl ve daha sonraki dönemde hayata geçecek. Bu da daha fazla istihdam ve daha fazla ihracat anlamına gelir. Kasım ayı ihracat verilerine göre Kahramanmaraş, Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 10,6 artırdı. Kahramanmaraş’tan Kasım ayında 84 milyon 138 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Böylece 11 aylık ihracatımız 866 milyon dolara ulaştı. Yılsonunda ise bu rakamın 1 milyar dolara yaklaşacağını tahmin ediyoruz.
İstihdamda da önemli gelişmeler yaşamdı. Geçen yılın Eylül ayındaki 136 bin kişilik istihdam bu sene Eylül’de 146 bine yükselerek %7,3 oranında gelişme elde edildi. Bu da 10 bin kişiye ilave istihdam sağlandığını gösteriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerindeki Milli İstihdam Seferberliği projesi kapsamında Kahramanmaraş iş dünyası olarak 7 bin kişilik ilave istihdam sözü vermiştik. Çok şükür ki, sözümüzü fazlasıyla yerine getirdik ve ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli katkı sağladık.
Bir işadamı gözüyle şehrin ekonomisini nasıl değerlendirirsiniz?
Kahramanmaraş, 17 milyar liralık ekonomisiyle Türkiye’nin gücüne güç katan, ekonomik büyümenin anahtar kentlerinden birisidir. 5 milyar dolarlık sanayi üretimine sahip olan şehrimiz %65’ini Avrupa Birliği ülkelerine olmak üzere 120 ülkeye yılda 1 milyar dolar ihracat yapıyor. Aynı zamanda, büyük şirketler liginde de çok önemli bir atak yapan Kahramanmaraş, Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşu listesinde en çok şirketi olan 8. kenti konumuna ulaşmış bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ın batık kredi oranı Türkiye ortalamasının çok altında. Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre en güvenli şehirlerarasında Kahramanmaraş 4. sırada. Buna, gelişmiş sanayi altyapısı ve endüstri kültürünü de eklediğinizde Kahramanmaraş en yatırım yapılabilir şehir unvanına kavuşuyor. Yeni organize sanayi bölgesi altyapı çalışmaları tamamlandığında, yatırımlar çok farklı bir ivme kazanacak. Bir işadamı olarak böyle bir iş ortamında faaliyet göstermenin bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Her yıl binin üzerinde yeni firmanın kurulduğu bir şehirde iş fırsatları artıyor. Bu da girişimciliğin kuvvetlendiğini gösteriyor.
Şehirde gıda ve çelik sektörü ile ilgili yeni ihtisas OSB’lere ihtiyaç var mı? Konuyla ilgili çalışmalarınız var mı?
Kahramanmaraş’ta 4 organize sanayi bölgemiz var. Bunların bir kısmı yapım aşamasında. Çalışmalarımız devam ediyor. Tekstil ihtisas OSB’ye ilaveten gıda ve metal alanında da ihtisas OSB’lere ağırlık vereceğimiz bir döneme giriyoruz. Tekstilden sonraki ne büyük iki sektör gıda ve metal sektörleridir. Toplam sektör ciroları 2016 sonu itibariyle 5 milyar lira düzeyindedir ve bu sektörlerin büyümesi, kurumsallaşması ve ihracattaki etkinliğinin geliştirilmesi bakımından organize sanayi bölgelerinde önemli bir fırsat doğacağına inanıyorum. Diğer yanda, Erkenez, Aksu, Kılılı ve Pazarcık sanayi bölgeleri ile ilgili olarak da ıslah OSB projelerimiz var.
Ticaret Sanayi odaları bulunduğu şehrin ekonomide dışa açılan yüzü. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın şehre kattığı değer nedir? Özetlemek gerekirse neler söylersiniz?
Özel sektörün ekonomide küresel rekabet koşullarına uyumunu güçlendirmek ana amacı ile yola çıkan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 10 bin üyesi ve dev sanayi tesislerinden en küçük işletmelere kadar ulaşan hizmet yelpazesi ile ekonomik kalkınmanın anahtarı rolünü sürdürüyor.
İçinde bulunduğumuz bilim çağında; robotların hukukunu tartışmaya başladığımız, sürücüsüz otomobilden insansız fabrikalara robotların yüzyılı olarak tanımlanan 21. Yüzyılda 2030 yılına kadar şu an insanların yaptığı işlerin yüzde 50’sini robotlar yürütecek.
Bu dönemde, kaynak verimliliğini sağlayamayan, teknolojik dönüşüme direnen işletmeler ne kadar güçlü, ne kadar büyük olursa olsun başarı çizgisinden uzaklaşacak. Sanayi 4.0’ı konuştuğumuz dijital çağda işletmeler kendilerini güncellemek ve teknolojik ürün konusunda kabiliyet geliştirmek durumunda.
Tarımdan sanayiye geçişi tamamlayan, bilgi toplumu sürecinde bulunan ülkemiz, dijital çağa adaptasyonunu güçlendirmek zorunda. Bunu da gerçekleştirecek olan Kahramanmaraş gibi sanayileşmede önemli bir seviye elde etmiş olan şehirlerdir.
Kahramanmaraş’ın kentsel marka gücünü ve sanayi ve ihracat merkezi vizyonunu güçlendirmek, Kahramanmaraş’ın daha modern altyapı ile güçlü şirketlerle küresel ticaretten daha fazla pay alması için projeler üreten dev bir mesleki kuruluş Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası. 21. yüzyılın dinamiklerine uyum sağlamak adına 3 ana başlık altında geliştirilen stratejimiz, mevcut sektörlerin verimlilik ve katma değerinin artırılmasını, orta ve yüksek teknolojili sektörlerin geliştirilmesini, ihracatta operasyonel etkinliğin artırılmasını hedefliyor.
Kaç meslek komitesi var? Meslek komiteleri ile ilgili o sektörü geliştirme adına çalışma yapılıyor mu? Çalışma var ise birkaç örnek verebilir misiniz?
Meslek komiteleri sektörlerin sözcüsü konumunda olduğundan çok önemli birimler. Odamızda 29 meslek komitesi bulunuyor. Bunlar ayda bir toplanarak sektörel değerlendirmeler yapıyor. Sektörlerin sorunlarını görüşerek çözüm önerilerini belirliyor. Biz de buradan gelen bilgiler ışığında sektörlerimizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Sorunlarını Ankara’ya taşıyoruz.
Oda siyasilerden yeterince destek görüyor mu?
Kahramanmaraş bugün siyasette çok önemli bir dönemi yaşıyor. Bu, bizlere müthiş bir gurur ve ümit kaynağı sağlıyor. Şehrimizin gelişmesi için; yarınlara, çocuklarımıza daha modern, daha güçlü, daha rekabetçi bir Kahramanmaraş bırakmak için, bunu çok iyi değerlendirmemiz gerek.
Bugüne kadar tüm çalışmalarımızda, kentimizin sorunlarına çözüm üretme bakımından ilimiz siyasetçileri, bizlere büyük bir destek sağlamıştır. Siyasetçilerimizi iyi derecede enforme ederek Kahramanmaraş’ın sorunlarının çözümünde birlikte çalışmalar yürütüyoruz.
Bunu daha koordine şekilde, ilimizin tüm kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürütebilirsek daha etkili bir çalışma ve lobi faaliyeti oluşturabiliriz diye düşünüyorum.
Güncel üye sayısı nedir? Yıl içinde yapılan programlara katılımları yeterli buluyor musunuz?
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın üye sayısı 9.245’tir. Bunların 5409’u anonim ve limited şirket, diğerleri şahıs ve kooperatiflerden oluşuyor.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin güncel ve doğru bilgilerle donatılması bizler için çok önemli bir çalışma alanı. Odamızda yılda ortalama 100 etkinlik ve eğitim programı düzenleniyor. Bu programlar kapsamında 5 bin civarında üyemizi veya üye işyerlerimizin temsilcilerini ağırlıyoruz.
Özel sektöre yönelik devlet destekleri, dış ticaret eğitim programları, elektronik ticaret, satış teknikleri, yönetici asistanlığı gibi konularda programlar gerçekleştiriyoruz.
Cumhurbaşkanının işadamlarına yönelik çağrılarına Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası cevap veriyor mu? Bu çağrıları nasıl değerlendirirsiniz?
Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrılarını bizim için çok önemli. Çünkü bu konular, milli mesele haline gelen konulardır. Örneğin, ülkemize yapılan ekonomik saldırıların başında gelen ‘dolar’ spekülasyonu fevkalade bir oyundur. Biz o dönem çok hızlı bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrılarına yanıt vererek Odamızın döviz hesaplarını Türk Lirası’na çevirdik. Öte yanda, istihdam seferberliğinde çok önemli bir rol oynayarak verdiğimiz sözden fazlasını gerçekleştirdik. En çok ilave istihdam sağlayan illerden birisi olduk.
Şehrin Turizmine Odanın katkısı nedir? Bu konuda bir çalışmanız var mı?
Kahramanmaraş’ın vazgeçilmez bir alternatif turizm alanı olacağı aşikardır. İpek yolu ve Baharat yolu üzerinde kurulmuş olan Kahramanmaraş, 16 bin yıllık tarihinden aldığı tarihi ve kültürel mirası ile eşsiz bir hazine sunuyor. Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun kesiştiği noktada kurulmuş bir kent merkezi. Orta Torosların eteklerinde kurulan kentimiz tam bir doğa cenneti konumunda.
Kahramanmaraş Anadolu’nun bilinen en eski yerleşim yerlerinden birisi. Odamızın da desteklediği Direkli Mağarası kazı çalışmaları şehrimizin tarihinin bilinenden çok daha eski olduğunu ortaya çıkardı. Bu bölgede yaşamış tüm uygarlıkların kültürüyle yoğrulmuş Kahramanmaraş turizmde seçkin destinasyonlar arasında yer almayı hak ediyor.
Mozaik alanlarımızın kazı faaliyetlerine hazırlanması için kamulaştırma çalışmalarına Oda olarak biz de katkıda bulunduk. Şu anda buradaki çalışmalar belli bir seviye geldi. Kahramanmaraş’ın turizmde başarılı olabilmesi toplumsal ve kurumsal farkındalığın artmasına bağlı.
Biz de kurumsal anlamda üzerimize düşen bir konu olduğunda, gerek turizm gerekse tanıtım bakımından büyük bir gururla yerine getiriyoruz. Mozaik konusunda, Direkli mağarası kazı çalışmalarında, tarihi konaklarımızın restorasyonu konusunda aktif katkı ve projelerimiz oldu. Bundan sonra da devam edecek.
Odanın eğitime katkısı nedir? Neler yapıldı?
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak eğitim öncelikli konularımızdan birisidir. Geçmişten buyana bu alanda eğitimin kalitesinin artırılması ve kapasitesinin yükseltilmesi adına önemli katkılarımız var. İlimize yeni ve modern eğitim kurumları kazandırdık.
KMTSO Ticaret Meslek Lisesi ise 750 öğrenci, Mesleki Eğitim Kampusu 2.500 öğrenci, TOBB Fen Lisesi 350 öğrenci olmak üzere Kahramanmaraş’a kazandırdığımız eğitim kurumlarında 3 bin 600 öğrencimize nitelikli eğitim imkanı sağlayarak geleceğin işadamlarını, geleceğin mühendislerini yetiştirmek adına elimizi taşın altına koymaktan kaçınmadık. Odamız bundan sonra da, eğitime, işgücünün niteliğinin artırılmasına katkı sağlamaya devam edecektir.
Ben inanıyorum ki, bu katkılarımızla çağdaş ve milli değerlerine bağlı, üstün bilim adamları yetişecektir. Ülkemizin buna ihtiyacı var. İyi yetişmiş, ahlaklı ve vatansever bilim insanlarını yetiştirmek veya buna vesile olmak bence kutsal bir görev.
2018 beklentileriniz ve öngörüleriniz nelerdir?
Hükümetimizin reel sektöre verdiği destekler ve özellikle oluşturmuş olduğu kaynaklar üretim ve ihracat anlamında ciddi sonuç verdi. Ekonomik büyüme ve piyasaların yükselişini sürdürmesi adına iş dünyasının 2018 yılından beklentileri yükseldi. Ekonomi çevrelerince, 2018'de de büyük ekonomilerin hemen hepsinin görünümünde iyileşmenin sürmesi ve gelişen ülkelerin 2014'ten bu yana en iyi yılını geçirmesi bekleniyor.
Her ne kadar 2017'de küresel ekonomi sağlığına kavuşuyor gibi görünse de, 2018'de bir sonraki resesyonun temellerinin atılabileceğini unutmayıp, temkinli bir şekilde yatırım ve üretime devam etmemiz gerekiyor.
Diğer yanda küresel siyasi çekişmeler, Çin'in yarattığı belirsizlik ve ABD'nin faiz artışlarının canlanma üzerindeki baskısı önemli parametrelerden bazıları olacaktır.
Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası’nın 2018 hedefleri nelerdir?
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 2018 yılında 169 meslek komitesi, 70 meclis ve 11 yönetim kurulu üyesi ile şehrimizin ekonomik ve sosyal gelişimi için çalışmaya devam edecektir. Üyelerinin temel işletme sorunları, yatırım ortamına ilişkin teknik ve bürokratik alanlarda ortaya çıkan darboğazların minimize edilmesi, sektörel sorunların kamu platformuna taşınması çerçevesinde misyonunu yerine getirmeye devam edecek. Şehrimizin rekabet gücünün yükseltilmesi, Kahramanmaraş’ta yeni sektörlerin, yeni yatırım alanlarının, ihracatta yeni pazarların güçlendirilmesi, inovasyon kapasitesinin artırılması ana hedefi olacaktır.
Kaynak: Maraştanhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.